Bíróság előtt az Európai Bizottság és az AstraZeneca vitája

Megosztás

A várt 120 millió védőoltás helyett csak 30 millió érkezett meg a szerződésben kikötött mennyiségből az első negyedévben. Ez az óriási lemaradás nehéz helyzetbe hozta az Európai Uniót, amely ezért bírálatok célpontjává vált.

Brüsszel most azt szeretné elérni, hogy a bíróság vegye rá az AstraZenecát: június végéig teljesítse kötelezettségeit vagy pedig fizessen jelentős összegű kártérítést.

Azért kell ehhez bírósági határozat, mert az AstraZeneca a második félévre ígért 180 millió vakcina helyett csak 70 milliót akar leszállítani. Az Európai Unió május 9-én bejelentette, hogy a jövőben a Biontech–Pfizer- és a Moderna-vakcinákra akarja alapozni az európai oltási kampányt, mert ez a két gyógyszergyártó cég – ellentétben az AstraZenecával – időben és rendben teljesítette a szerződéses feltételeket. Korábban a bizottság előnyben részesítette a brit–svéd céget az amerikaiakkal szemben, és jelentős részben rá akarta alapozni a nagy oltási kampányt.

A nagy jogvita Brüsszel és az AstraZeneca között már elkezdődött, és valószínűleg sokáig elhúzódik majd – írja a francia közszolgálati RFI portál. Ebben a perben azt kell majd tisztázni, hogy megsértette-e az AstraZeneca azokat a szerződéses feltételeket, melyeket az Európai Unió kikötött amikor megállapodott a céggel.

via HVG

Kapcsolódó cikkek