Mától érvényesek a járványügyi enyhítések, de figyelem, NE dobjuk el a maszkot!

Megosztás

A közösségi médiában téves információk jelentek meg erről és a miniszterelnök sem tette a legjobban, hogy szombaton egy látványos videóban megszabadult szájmaszkjától. A lazítások csak mától léptek életbe, ráadásul továbbra sem hagyhatjuk otthon a maszkunkat, mert számos helyre csak ezzel léphetünk be. Nézzük, hogy is vannak a részletek a nagy enyhítésről.

Marad a maszk tömegközlekedéskor, valamint vásárláskor, de szabadtéren nem lesz rá szükség. Vége a kijárási korlátozásnak. Lehet bulizni és tüntetni is. Íme a legfontosabb változások az elért ötmillió beoltott után.

Megvan az ötmillió beoltott. Ezzel a lazítások újabb mérföldkövéhez érkeztünk. Vége a kijárási korlátozásnak, a közterületi maszkhasználatnak és a távolságtartásnak. Pénteken a Magyar Közlönyben is megjelent, hogy pontosan milyen szabályok lépnek érvénybe, amelyek május 23-tól, vasárnaptól hatályosak. Nézzük, mik a legfontosabb döntések:

  • a kijárási tilalom megszűnik;
  • az üzletek, vendéglátó üzletek és más helyszínek járványhelyzetre tekintettel elrendelt kötelező zárási időpontja megszűnik;
  • eltörlésre kerül a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettség;
  • szabad a sport a közterületeken, legyen szó akár egyéni, akár pedig csapatsportról;
  • magán- és családi rendezvény legfeljebb 50 fő részvételével korlátozás nélkül tartható, lakodalom pedig akár legfeljebb 200 fő részvételével korlátozás nélkül tartható;
  • szállodában vagy étteremben tartott magán- és családi rendezvény esetén a szálloda, vendéglátó üzlet üzemeltetője köteles gondoskodni a magánrendezvényen részt vevők elkülönítéséről;
  • egyéb zárt téri rendezvény csak védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek tartható;
  • egyéb szabadtéri rendezvény legfeljebb 500 fő részvételével korlátozás nélkül tartható (gyűlés is), 500 fő felett azonban csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt a szabadtéri rendezvényen;
  • zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható;
  • a 16–18 éves korosztály koronavírus ellen védett személy felügyelete nélkül járhat például étterembe, moziba, ha rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Orbán Viktor már pénteken Facebook-posztban ünnepelt. A kormányfő akkor úgy értékelt, hogy letörtük a harmadik hullámot, ami egyben szerinte győzelem is. A miniszterelnök örül nagyon, mert a felnőtt emberek több mint 50 százaléka Magyarországon be van oltva. 

A magyar kormány egyébként egyedüliként a világon, az átoltottsági számokhoz igazítva, fokozatosan enyhített az korlátozásokon. 2,5 millió beoltottnál rövidítettek a kijárási korlátozáson, és kinyithattak a szolgáltatások. 3,5 millió beoltottnál a vendéglátósok megnyithatták a teraszokat, négymilliónál pedig a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kaptak kedvezményeket. Részletesebben itt írtunk arról, melyek voltak az átoltottsághoz igazítva a legfontosabb enyhítések. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek