88 százalékkal emelkedtek a párkapcsolati erőszakok száma

Megosztás


2020-ban a kapcsolati erőszak bűncselekmények 89 százalékában nő volt az áldozat – derül ki Szél Bernadett független országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzéséből, ami egy komplett jelentéscsomagnak is felfogható.

Szél a rendőrségtől kapott adatok alapján készítette el a beszámolót. A cél kimondottan az volt, hogy kielemezhessék a járvány alatti kapcsolati erőszak mértékét. A képviselő szerint “az adatok azt mutatják, hogy tavaly, a járvány évében minden szám nagyot romlott, mégpedig jellemzően a nők ellen elkövetett bűncselekmények növekedése miatt”.

A bejegyzésben Szél hozzáteszi, hogy

hasonlóan kemény munka volt ez, mint a szociális otthonok fertőzöttségének vagy a kórházi ágykiürítésekkel kapcsolatos adatok feltárása, de egy fontos különbség van: a kapcsolati erőszak területén még a rendszerezett statisztikai adatgyűjtés se valósul meg. Hatalmas tehát az elmaradás, nemhogy az intézkedésekben, de a valóság rögzítésében is”.

Szél Bernadett szerint “úgy kellett rendet vágnia az adatdzsungelben”, ami jól rámutat arra, hogy mennyire nincsenek használható, rendszerezett statisztikák a családon belüli erőszakról, pedig ez kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak küzdeni ellene.

Ami a számokat illeti:

  • 2020-ban a kapcsolati erőszak bűncselekmények 89 százalékában nő volt az áldozat. A tavalyi adat 88 százalékkal több, mint az előző évi (472 eset tavaly, 251 korábban). Ennek a növekedésnek a 86 százaléka nők elleni erőszak.
  • 2020-ban hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekmények (például testi sértés, zaklatás, kapcsolati erőszak, garázdaság stb.) sértettjeinek 72 százaléka nő volt. A tavalyi adat 11 százalékkal magasabb az előző évinél (7522 eset tavaly, 6773 korábban). Ennek a növekedésnek 84 százalékában nő volt az áldozat.
  • 2020-ban a rendőrség által lezárt, hozzátartozók közti emberölési/halált okozó testi sértéses esetek 61 százalékában nő volt az áldozat. A tavalyi adat 33 százalékkal magasabb az előző évinél (93 és 70 eset). A különbség 83 százalékában nő volt az áldozat.
  • 2020-ban a partner/volt partner sérelmére elkövetett emberölések lezárt eseteinek 74 százalékában nő volt az áldozat (itt a partner kategóriába Szél szerint beletartozik a jelenlegi/volt párkapcsolat is, ezenkívül a volt/jelenlegi élettárs, bejegyzett élettárs, házastárs). A tavalyi adat 47 százalékkal magasabb az előző évinél (47, illetve 32 esett). A növekedés 87 százalékát teszik ki nők ellen elkövetett gyilkosságok.
  • A partner/volt partner által elkövetett és lezárt testi sértési ügyek éves adatai is árulkodóak. Ezek között rendre 88–90 százalék a női sértettek aránya, 2020-ban 88 százalékban volt nő az áldozat. Az esetek száma 13 százalékkal nőtt, és a növekmény 66 százaléka volt nők elleni, partner/volt partner általi testi sértés.
  • A kapcsolati erőszak rendőrségi eljárásainak 61 százaléka végződik vádemeléssel, 27 százalékban magánindítvány hiánya miatt kerül sor a feljelentés elutasítására, vagy a nyomozás megszüntetésére Szél szerint.
  • 2020-ban a rendőrök 1842 alkalommal rendeltek ideiglenes megelőző távoltartást, ami 26 százalékkal több, mint az előző évi. Legutóbb 2014-ben volt hasonlóan magas ez a szám.
  • 2020-ban csökkent a hozzátartozók közti erőszak ügyében eljárók évi egyszeri kötelező képzésén részt vevők száma. Tavaly 6007-en kaptak ilyen képzést, 2019-ben 7294-en, 2018-ban 7861-en. A képviselő arra is rákérdezett, hogy évente az állomány hány százaléka részesül képzésben, de erre az Országos Rendőr-főkapitányság nem tudott választ adni.

via HVG

Képünk illusztráció

Kapcsolódó cikkek