Valóban már jövőre érkeznek az új magyar rendszámok? Ez válthatja az eddigi rendszert

Megosztás

Egyelőre felemás híreket hallani, hogy tényleg előrébb hozták-e a korábban tervezettnél az új rendszámok bevezetését.

Úgy tudni, hogy jövő májusban lép hatályba a törvény, tehát 2022 tavaszától adják ki az új formátumú rendszámokat. A részletekről a Vezess.hu számolt be.

Jó ideje hallani arról, hogy leváltják a ma használt három betű-három szám kombinációra épülő magyar rendszámokat. A Magyar Autóklub újságjában nemrég megjelent, hogy milyen lehet az új formátum. A hivatalosan egyelőre meg nem erősített terv szerint betűből eggyel több lesz a jövőben és felkerül a magyar címer is a táblákra. Feltételezés szerint a forgalomban jövőre találkozhatunk először az új rendszámtáblákkal.

A három betűből, illetve három számból, egy magyar zászlóból és egy nagy H betűből álló kombinációt 1990 nyarán vezették be Magyarországon, ez kapott 2004-ben, az uniós csatlakozáskor kék alapszínt, a hazai trikolór helyét pedig a sárga EU-csillagok vették át. Egy ideje azonban már sejteni lehetett, hogy változásra készül a jogalkotó, hiszen napjainkban az S-sel kezdődő betűkombinációnál tartunk, s már csak a T-s, a V-s és a Z-s sorozat van hátra, ebből kifolyólag lassan elfogynak a jelenleg alkalmazott elv szerint kiosztható azonosítótáblák – hívta fel rá a figyelmet az Autósélet.hu.

Emellett a veterán járművek OT betűjelű rendszámaiból is nagyon kevés kiadható maradt, többek között ezért is indokolt az új változat bevezetése, amely valószínűleg 4 betűből és 3 számból fog állni. Az alábbi képeken látható, milyen lehet a megjelenése:Jön az új rendszám, ez válthatja a három betű-három szám kombinációt 1

Nagy valószínűséggel így néz majd ki az új sorozatrendszám, amelyet 2022 tavaszától adnak ki hivatalosan.Jön az új rendszám, ez válthatja a három betű-három szám kombinációt 2

Eleddig magyar zászló ékesítette az OT rendszámot, ám az új rendszerben a veteránoknál is megjelenik a tábla elején a kék sáv és az uniós zászló.

Az Autósélet információi alapján egyelőre annyit lehet tudni, hogy néhány nap múlva hivatalosan is bejelentik ezt a változtatást, ahogy azt is, hogy mi lesz a különleges rendszámokkal, az ügyfelek kérésére legyártott, egyedi változatokkal és a motorok jelzéseivel.

Az egyéni és egyedi rendszámok ára eddig így alakult:

Nemcsak a sorozatban gyártott rendszámokat érintheti a változás, de az egyedi és egyéni darabokat is. Az egyedi rendszám karaktereinek számából eredően feltűnőbb, hiszen 4+2 vagy 5+1-es elosztású jelenleg. Most még két lehetőségben igényelhető: 4 betű + 2 szám, 5 betű + 1 szám. Az egyéni rendszám lényegében egy szabadon választható 3+3-as elosztású, egyénileg legyártott rendszámot jelent. Első ránézésre megegyezik a hagyományos rendszámokkal, általában akkor okoz feltűnést, ha a kezdő karakter az ABC-nek egy olyan betűje, ahol még nem tart a rendszámkiadás.

Jelenleg a karakterelosztás mellett a másik jelentős különbség az ár. Az egyedi rendszámtáblák legyártatása, kiadása és engedélyeztetése 2009 óta 435 000 Ft, az egyéni rendszámtábláké pedig 112 450 Ft. A fenti képeken látható új változattal pedig az egyedi rendszámok új tárháza nyílik meg azok előtt, akik szeretnének ezzel a lehetőséggel élni.

2019-ben egyébként még arról nyilatkozott a Belügyminisztérium, hogy a három betű-három szám kombináció 2026 környékén fog kifutni. Most úgy látszik, ez sokkal hamarabb bekövetkezik.

2010 után felvetődött a területalapú rendszám ötlete, ami a kontinensen a legelterjedtebb, és máshol a járműről, plusz az üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító. Azt hittük pár éve, hogy komolyan gondolják az átállást a területalapú rendszámra, amit sokan újabb pénzlenyúlásnak gondoltak. Talán emiatt, talán másért, csendben elhalt az ötletelés erről.

Most viszont úgy tűnik, hogy másik, a jelenlegihez képest kisebb változás várható a rendszámoknál.

Frissítés: Az Autósélet Blogon ezen cikkünk megjelenése után már nem elérhető az eredeti bejegyzés, amely egyébként már 2021. május 5-én megjelent az oldalukon.

Kapcsolódó cikkek