Egyre nagyobb a botrány a halasztható műtétekkel kapcsolatban

Megosztás

Kásler Miklós és a kormány intézkedései óriási problémát okoznak az egészségügyi rendszer mindkét oldalán, de ezt valahogy kormánykörökben nem veszik észre.

“Mintha magadnak kellene megvenni az operációhoz szükséges szikét”, “Aki pár tízezer forintból él, az nem lesz megműtve? – ilyen és ehhez hasonló vélemények gyűltek össze Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter posztja alatt, melyben bejelentette, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valaki elektív, vagyis halasztható beavatkozást vegyen igénybe.

 A kormány az egészségügyi leterheltségre hivatkozva tavaly novemberben függesztette fel a halasztható műtéteket annak érdekében, hogy a lehető legtöbb energia jusson a koronavírusos betegekre.

Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter múlt hét pénteken azonban bejelentette, hogy május 13-tól újraindulhatnak ezek az elektív beavatkozások és rehabilitációs ellátások, de a felvétel köelező eleme, hogy a beteg érvényes védettségi igazolvánnyal, vagy a tervezett műtétet megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszt-eredménnyel, valamint aznap végzett negatív antigéngyorsteszttel rendelkezzen. Utóbbi, mint kiderült: önköltséges. 

A döntés hatalmas felháborodást váltott ki, Kásler Miklós Facebook-posztja alatt is elszabadultak az indulatok. Mutatjuk a legharsányabb véleményeket. 

  • “Csak nekem szúrja ki a szemem az, hogy magadnak kell állni a teszteket? Nem ezer forintos tételekről van szó. Aki pár tízezerből él, akár mert ápolásin, vagy épp munkanélkülin van, de fizeti a tb-t, adózik, az akkor nem lesz megműtve? Attól, hogy nem sürgős a műtét, még életekről van szó! Jó, hogy nem már a labort is a betegnek kell állnia. Ilyenkor nem számít az emberélet, csak covidos ne legyen, minden másba bele lehet dögleni.”
  • “Aljas dolognak tartom! Ugyanis azok az emberek, akik nem oltatták be magukat, pontosan úgy fizették a járulékot mint az oltottak! Ez megkülönböztetés a betegek között! Diszkrimináció, és nem fogadható el!”
  • “Gondolom biztosítják a tesztet ingyen a betegek számára. Mert ha nem, az kb. olyan mintha azt mondanák, hogy aki operációra vár, az vegye meg a szikét és a szükséges eszközöket, hogy ellássák.”

Mint kiderült, Szél Bernadett is hasonló véleményen van. Az országgyűlési képviselő Facebook-oldalán közölte, hogy alapjogsértőnek tartja a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordult az ügyben. 

Egyes beavatkozásokra két évet kell várni

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adatbázisa szerint a hónapokon át tartó halasztások miatt a várakozók száma és ezzel a várakozási idő is rendkívüli módon megnőtt mára.

  • Szaruhártyaműtétre 252 főnek lenne szüksége, a várakozási idő esetükben 832 nap, vagyis több, mint két év.
  • Térdprotézis műtétre 7217 fő várakozik, a várakozási idő itt 511 nap, vagyis közel másfél év.
  • Csípőprotézis műtétre valamivel kevesebben, 6003-an várakoznak, az átlagos várakozási idő esetükben 428 nap, azaz körülbelül 14 hónap.
  • Transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 316-an várakoznak, nekik 549 nappal, vagyis nagyjából másfél évvel kell számolniuk.
  • Mandulaműtétet 365-en szeretnének, a várakozási idő náluk 223 nap, vagyis több, mint fél év .

(Index.hu)

Kapcsolódó cikkek