Románia és Magyarország elismeri egymás védettségi igazolványát

Megosztás

Magyarország és Románia kölcsönösen elismeri a koronavírus elleni oltásról kiállított igazolásokat – mondta az MTI beszámolója szerint Florin Citu román miniszterelnök csütörtökön Konstancán.

A kormányfőt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes előző napi bejelentésére reagált, miszerint Bukarest és Budapest hamarosan megállapodást köthet a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

„Nem tudom, aláírunk-e ilyen megállapodást. Jelenleg mi elismerjük a magyarországi oltási igazolásokat, és Magyarország is elismeri a mienket. A külügyminisztérium most arról egyeztet, hogy kell-e mindenképpen erről egyezményt is aláírni, vagy sem”

– mondta Florin Citu.

Az RMDSZ elnöke előző nap leszögezte, hogy egy ilyen egyezmény csak a szabad utazásról szólhat, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem.

Citu az európai zöldigazolvány bevezetéséről úgy vélekedett: ennek használata helyett inkább arra lenne szükség, hogy minél többen beoltassák magukat, így meg lehetne szüntetni minden utazási korlátozást és kevesebb lenne a bürokrácia.

Az Európai Parlament egy héttel ezelőtt fogadta el azt az uniós védettségi igazolványról szóló tervezetet, amely szerint csak azok kapnának automatikusan uniós igazolványt az oltásuk után, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával oltottak be. Ezért a magyar kormány most kétoldalú megállapodásokat igyekszik kötni, hogy a Sinopharmmal és Szputnyik V-vel oltottak is szabadon utazhassanak.

Eddig Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával és Bahreinnel egyezett meg a magyar külügyminiszter arról, hogy fogadják el a hazai védettségi igazolványt.

Kapcsolódó cikkek