Orbán bejelentette: szombattól jön a nyitás újabb üteme

Megosztás

Mivel kevesebb, mint 100 ezer oltás kell a 4 milliós határ eléréséhez, amely így vagy ma, vagy holnap meg fog történni, a kormány és az operatív törzs úgy döntött, szombat reggeltől jön a nyitás újabb üteme. Ennek értelmében módosul a kijárási tilalom kezdete, éjfélre kell hazaérni, a boltok, vendéglátóipari egységek 11-ig lesznek nyitva, a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak helyek – például a mozi, színház, edzőterem, szálloda, a vendéglátóhelyek belső terei. Ezeket rokon kíséretében a fiatalok is látogathatják – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában, amelyet a HVG.hu szemlézett.

A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a 16–18 éves korosztályt az érettségi után oltják be, kizárólag Pfizerrel. Közölte azt is, ma bárkit be tudnak oltani Pfizerrel (feltéve, ha regisztrált és tud időpontot foglalni az EESZT-ben, mert reggel összeomlott), de holnaptól elteszik azokat a diákoknak. “Aki Pfizert akar kapni, ma még kaphat, aztán hetek múlva jut ilyen oltóanyag” – fogalmazott a kormányfő. A Pfizerre való regisztálás honlapja egyébként összeomlott, vélhetően a nagy leterheltség miatt.

Orbán mindenkit arra buzdított, oltassa be magát, ha még nem tette – a vakcina szerinte golyóálló mellény. Felelősségteljesen kell viselkedni, aki nincs beoltva, elkaphatja a vírust és megfertőzhet másokat. “Nem vagyunk túl a járványon, az utolsó, döntő ütközet közelében vagyunk, a szabályokat be kell tartani” – hangsúlyozta.

Orbán szerint a védettségi igazolványokkal szembeni alkotmányos kifogások nem megalapozottak. Noha az Európai Parlament nem támogatja a keleti vakcinákkal oltottak általános utazási könnyítését, hanem egyéni megállapodásokat vár el, Orbán Viktor azt ígérte, a kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak majd nyáron. Szijjártó Péter külügyminiszter köt majd kétoldalú megállapodásokat a “fontos országokkal” egymás igazolványainak elfogadásáról. Szerbiával és a tengerparttal rendelkező Montenegróval már megállapodtak, de tárgyalnak a többi országgal is. “Uniós igazolvány vagy lesz vagy nem, mi arra nem akarunk várni, addig használjuk a nemzeti igazolványokat, és kölcsönösség alapján megállapodást kötünk a szomszédokkal” – fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök nem tudta megmondani, hogy 4,5 vagy 5 millió beoltottnál lesz-e a következő lépés. Azt látja, hogy a felnőtt lakosság felének beoltása után “lanyhult a lelkesedés”. Most már ott tartunk, hogy több a vakcina, mint ahányan oltást szeretnének. Szerinte csak itthon működik az a rendszer, hogy bárki, aki regisztrált, időpontfoglalással mehet oltásért, függetlenül attól, hogy hány éves.

További részletek a HVG.hu cikkében.

Kapcsolódó cikkek