Az ütemterveknek megfelelően halad a Diósgyőri vár felújítása

Megosztás

Jól halad a Diósgyőri vár felújítása, amelyre a Modern Városok Program keretében kerül sor. A projekt értéke hozzávetőlegesen 12,7 milliárd forint, a fejlesztés célja pedig, hogy a vár és közvetlen környezete Közép-Európa meghatározó turisztikai központjává váljon – írja a magyarepitok.hu, amelynek kérésére a kivitelező Épkar Zrt. szakemberei nyilatkoztak is a fejleményekről:

„Felvonulási és előkészítő munkálatok 2021.02.08-án kezdődtek el, jelenleg pedig a bontási-, szerkezetépítési- és kőfalazási munkák folynak. Ezt követően az elektromos- és gépész vállalkozók beléptetése a következő lépcső, valamint a kőfaragó szakma elindítása” – számolt be a jelenlegi helyzetekről Csehes Réka Munkahelyi mérnök.

A belső vár rekonstrukciója után mintegy 3900 négyzetméter alapterületű épület fog megszületni. Az északnyugati szárnyban visszaépítik a lépcsőházi tornyot és az azt megkerülő rámpát is, ezek fogják biztosítani az eltérő szintek megközelíthetőségét.

Kolozsvári Zoltán projektvezető a nehézségekre is kitért: „A vár területe Miskolc város vízgyűjtő területén található, ezért meg kellett felelni a helyi vízgazdálkodó szervezet vízbázisvédelmi szabályozásainak is, mely több hét komoly munkát vett igénybe. Nagy hangsúlyt fektettünk a vízgazdálkodó szervezet ide vonatkozó rendeletének betartására, valamint kaptunk egy rétegrendet, amely alapján kialakítottuk a közlekedési útvonalakat, az anyag depóniákat, a vízgyűjtő hely feletti közlekedést, valamint a kármentő létesítményeket is.”

További részletek a Diósgyőri vár felújításának legfrissebb fejleményeiről a magyarepitok.hu riportjában.

Fotó: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Kapcsolódó cikkek