Megállapodtak az európai vakcinaútlevélről, leszavazták a keleti oltások automatikus elfogadását

Megosztás

Megszavazták az Európai Parlamentben az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet – adta hírül Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője. Az Indexnek eljuttatott közleményben a képviselő azt írja: leszavazta a többség azokat a módosítókat, amelyek az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólították volna fel a tagállamokat.

“Magyar EP-képviselőként és az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának témafelelős alelnökeként azt a határozott álláspontot képviseltem a szavazáskor, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinatípust kapott” – írja Ujhelyi István, hozzátéve, hogy a mostani parlamenti döntéssel az a bizottsági javaslat kapott végül megerősítést, amely a tagállamokra bízza, hogy melyik nem uniós vakcinát milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként.

Az említett javaslat ellen más ellenzéki képviselő is felszólalt: Donáth Anna, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője is hibásnak nevezte a jelenlegi formát. Mint mondta: több mint egymillió olyan magyar állampolgárnak, akik kínai vakcinát kaptak, hátrányos megkülönböztetésére alkalmas az európai vakcinaútlevéllel kapcsolatos jelenlegi tervezet. “A vakcinák között nem szabad európai szinten különbséget tenni, mert az az emberek közötti különbségtételt jelentené” – fogalmazott a politikus, aki hozzátette: az, hogy az Európai Parlament a jelenlegi formájában megszavazza az EU-s védettségi igazolványt, még nem jelenti azt, hogy az feltétlenül ebben a formában fog hatályba lépni, az európai jogalkotás menete szerint ugyanis még a tagállamok képviselőit tartalmazó tanácsnak is rá kell bólintania erre a megoldásra.

Forrás: Index.hu

Kapcsolódó cikkek