Magyarországon növekedett a legkevésbé a háztartások megtakarítása

Megosztás

A Financial Times írása szerint globálisan mintegy 5600 milliárd dollárral nőtt a háztartások megtakarítása az elmúlt egy évben, és emiatt sok elemző abban reménykedik, hogy tényleg jelentős gazdasági fellendülés jöhet az újranyitások után – számolt be róla a 444.hu. A lap cikke a Moody’s elemzésére támaszkodik, mely szerint a 2019-es fogyasztói adatokkal összevetve 2020-ban a háztartások nagyon sok pénzt, a globális GDP több mint hat százalékát tartották maguknál.

Az FT szerint a világban a fogyasztói bizalom visszatérését látni, azaz arra lehet számítani, hogy a félretett pénzeket hamarosan ismét költeni kezdik az emberek. És ha csak a félretett összegek harmadát fogyasztásra költik majd a háztartások, már az is 2 százalékkal növelheti idén, illetve jövőre a globális GDP-t a Moody’s elemzése szerint.

A megtakarítások növekedése mögött az húzódik, hogy ugyan a globális gazdaság tavaly a járvány miatt példa nélküli megtorpanáson ment át, de ez sok ország sok családjának jövedelmét nem érintette. Azok közül, akik nem közvetlenül az érintett szektorokban dolgoztak (turizmus, vendéglátás, hasonlóak), sokan megtarthatták állásaikat, költeni viszont jóval kevesebb dologra tudtak, hiszen sok szolgáltatás nem volt elérhető, ahogy külföldre sem lehetett menni.

Ez a stimuluscsomag magyarázhatja azt is, hogy az FT-ben szereplő összevetés miatt miért Magyarország az az ország, ahol a legkisebb mértékben nőtt a háztartások megtakarításának mértéke. Nálunk ugyanis a Fidesz-kormány egyáltalán nem nyújtott bőkezű segítséget: miközben Európa-szerte a kormányok igyekeztek komolyabb pénzeket megmozgatva közvetlen anyagi segítséget nyújtani a családoknak, Magyarországon erre nem került sor.

Az FT cikkében szereplő grafikonon 22 OECD-ország megtakarítási rátájának változását mutatja be, és ezen látni, hogy a legkisebb növekedést messze Magyarországon történt. Azt már egy tavalyi felmérés is kimutatta, hogy Magyarországban csak a háztartások felének van 2 hónapra elég tartaléka.

444.hu

Kapcsolódó cikkek