Egyetlen tanár ment be tanítani egy iskolába, a többieket fegyelmivel fenyegették

Megosztás

A tanárokon kívül a gyermekek többsége is otthon maradt és online folytatták a munkát. Az intézményvezető bepöccent és egyesével behívatta a “renitens” kollégákat.

Egy kivétellel senki nem ment be a tanárok közül alsó tagozatos jelenléti oktatásra hétfőn a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskolába – írja a Népszava. Egyikük a lapnak ezt azzal indokolta, hogy nem érezték biztonságosnak a körülményeket a koronavírus-járvány közepette. Hivatalosan a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg a jelenléti oktatást, amely szerint a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését,

  • ha a végrehajtása más ember egészségét vagy a környezetét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti,
  • ha a végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti.

A Népszava forrása, az iskola egyik tanárnője elmesélte, hogy a 31 fős tantestületéből először 29-en írtak alá egy erről szóló nyilatkozatot, amikor pedig kiderült, hogy április 19-én csak az alsó tagozatosoknak indul újra az iskola, 16 tanár új nyilatkozatot írt alá. Ez úgy szól, hogy online folytatják a munkát. Hétfőn így csak egyetlen tanár ment be az iskolába, és otthon maradt a gyerekek többsége is. Egyetlen osztály akadt, amely teljes létszámmal jelent meg.

Az iskola igazgatója nincs elragadtatva a tanárok távollététől, ugyanis mindegyik hiányzó pedagógust egyenként behívott, hogy fegyelmit adjon nekik

Nem tudjuk, miért kapunk fegyelmit, hiszen nem a munkát tagadtuk meg, az óráinkat online megtartottuk

– mondta erről a tanárnő a Népszavának.

Frissítés

Mégse lesz fegyelmi, de be kell menniük

Az ATV információi visszavonták a répcelaki tanárokkal szemben alkalmazott büntetést és kompromisszumot kötöttek velük. 

Így az oktatók semmilyen retorzióban nem részesülnek, ugyanakkor vállalták a jelenléti oktatást azzal a feltétellel, ha a teremben legfeljebb 10 gyereknek kell órát tartaniuk. 

Eközben az ADOM Diákmozgalom felmérést is indított annak mérésére, hogy hányan hiányoztak hétfőn. Az eddig visszaküldött,  több mint 25 ezer kérdőívből 11 ezren (vagyis a válaszadók 44,5 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy az alsósok otthon maradtak. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek