A minisztérium is elismerte: Elrendelhető rendkívüli szünet, ha túl kevés diák jelenik meg az iskolában

Megosztás

Márpedig az elmúlt heti szülői visszajelzések alapján erre reális esély van.

Hétfőtől újra jelenléti oktatás lesz az alsó tagozatokon, ám az otthon maradók is kapnak feladatokat.

Az Oktatási Hivatal elrendelhet rendkívüli szünetet egy iskolában – válaszolta a hvg.hu kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárcát amiatt kerestük meg, mert egy érintett olvasóhoz eljutott levél és szakmai szervezetek körében terjedő információk alapján úgy értesültünk: ha egy osztályban nem jelenik meg megfelelő számú diák a hétfői újranyitáskor, akkor rendkívüli szünetet rendelhetnek el, és később, szombatonként, vagy akár a tanév rendes végét követően pótolnák be az elmaradt tanítási napokat.

A minisztérium válaszában emlékeztetett: a kormány döntése alapján az általános iskola 1-4. évfolyamai április 19-től jelenléti munkarendben működnek. Ennek értelmében meg kell szervezni a tantermi oktatást a tanulóknak, a létszámtól függetlenül, hátrány senkit nem érhet, aki a jelenléti oktatást igényli. „Ha előfordulna olyan eset, hogy egy osztályban senki nem kéri a jelenléti oktatást, az érintett pedagógust más intézményi feladatok ellátására oszthatja be az intézmény vezetője. Az otthon maradó diákok a KRÉTA rendszeren keresztül kapják meg a feladatokat” – tette hozzá a hvg.hu-nak küldött válaszában az Emmi.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban azt mondta, hogy az április 19-i iskolanyitáskor dönthetnek úgy a szülők, hogy a járvány miatt a gyereküket inkább nem viszik be az iskolába, a pandémiára hivatkozva kérhetik az igazolt hiányzást. Azzal ugyanakkor számolniuk kell, hogy ha az intézmény engedélyezi is a diáknak a távollétet, csak jelenléti oktatás lesz, online a pedagógusok már nem fogják megtartani a tanórákat. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek