Járvány ide vagy oda, idén is több ezren zarándokolnak Borsodba a csodarabbi halálának évfordulóján – videó

Megosztás

A héber naptár szerinti ijár hónap harmadik napján kezdődik a híres bodrogkeresztúri csodarabbi, Reb Sájele halálozási évfordulója, amikor is évek óta ezrek látogatnak el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, a rabbi sírjához zarándokolni, előadásokat, közös istentiszteleteket hallgatni – számolt be róla a minap a Telex.

Noha tavaly ez elmaradt, mert a polgármester különleges rendelete értelmében az érintett napokon csak a településen élők tartózkodhattak, illetve csak a 15 km-es körzetben lakók mehettek be oda vásárolni, idén ez másképpen van, sőt, a zarándoklatot szervező alapítvány állítólag 4500 főt vár.

„A járvány előtt ez a zarándoklat tényleg olyan volt, mint egy fesztivál, esténként hatalmas bulik, zene, tánc a sátrakban. Nem örülök neki, és a falubeliek is fel vannak háborodva. Félnek, az ezerfős lélekszámhoz képest sok áldozata volt itt a járványnak. Tavaly le tudtam záratni a falut, akkor volt erre lehetőségük az önkormányzatoknak, hogy távol tartsák a tömeget a járvány idején, most viszont nincs” – közölte a Blikk-kel Rozgonyi István polgármester. A lap szerint kedden délután már a sátrakat is felállították.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség ugyanakkor sokat nem tehet, ha vallási szertartásról van szó, az ugyanis – a házasságkötés és temetés kivételével – nem minősül rendezvénynek, így ezen a magatartási szabályokat a szervező határozza meg.

Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője szerint egyébként Túlzó számok jelentek meg a sajtóban az idei bodrogkeresztúri zarándoklatról. A Neokohn portálnak nyilatkozó rabbi szerint tehát nem igaz a faluját féltő polgármester, Rozgonyi István azon állítása, amely szerint 4500 fő érkezhet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, úgy fogalmazott, legfeljebb 2500 látogatóról lehet szó három nap alatt.

A 444.hu egy videót is forgatott a helyszínen, ez az alábbiakban tekinthető meg:

Forrás: Telex.hu, Videó és fotó: 444.hu

Kapcsolódó cikkek