Felújítják a Rákóczi-kastélyt Tolcsván

Megosztás

A közbeszerzési értesítőből derül ki, hogy milyen beruházás indul Borsod megyében: bő 187 millió forintért felújítják a tolcsvai Rákóczi-kastélyt.

A földszinti szobákban, helyiségekben új kiállítótereket, enteriőröket hoznak létre. Az emelet jelenleg nem a fejlesztés része, ott csak feltétlenül szükséges beavatkozásokat végeznek. Az egész terv a reprezentatív, exkluzív épület koncepcióra épít.

Az építészeti koncepcióval összhangban beavatkozásokat végeznek a meglévő épületben, illetve a szükséges helyeken apró kiegészítéseket terveznek. Elbontásra kerül az épület fedése (szakaszosan és a beázások maximális kizárásával, biztonsági védőtető létesítésével) – az épület ácsszerkezete az eredeti szerkezeti rendszer logikájában helyreállításra kerül.

A földszinti lábazat vonalában műemlékileg megfelelő és elfogadható magasságban utólagos falszigetelést terveznek. A földszinten a meglévő terekbe a hátsó traktusban az eredeti térformákat és felületeket érintetlenül hagyó belsőépítészeti beavatkozásokat végeznek.

Új padlóburkolatokat készítenek a feltételezhető, vagy kutatások alapján igazolható szerkezeteknek, burkolattípusoknak megfelelően, új beépített bútorzatot terveznek a bemutatóterem és a teakonyha működéséhez. Új installációkat terveznek a kiállítótérbe.

Szükséges kiegészítések: – a hátsó kijárat felett új légies üveg előtetőt terveznek, amely nem zavarja a homlokzat összképét, de védi a nyugati homlokzati ajtót – az épület előtt egy könnyű, kerti lugast terveznek – a nagyon rossz állapotú melléképület most nem kerül felújításra, de a látványban nagyon zavaróan jelenik meg; ennek tompítására a homlokzata elé ideiglenes molinót terveznek kifeszíteni, amelyen grafikailag magas színvonalon kivitelezett látványos felületet képeznek (Grand Tokaj brand, vagy a felújított épület látványterve, vagy valamilyen világörökségi témában).

Helyreállítás: – a földszinti terekben kutatások alapján reményeik szerint előkerülhetnek díszítőfestések, vagy annak maradványai; ezeket valamilyen később egyeztetett módon bemutatni kívánják.

Restaurálni szükséges a homlokzati kőelemeket (ablakkeretek, ajtókeretek, sarokarmírozás) – restauráljuk a homlokzati fém elemeket, rácsokat, vasalatokat, stb. – restaurálják a belső nyílászárók kőkereteit és az esetleges történeti belső nyílászárókat – kutatások alapján tisztázni kell az ablakok korát és helyre kell állítani a történeti állapotukat

Belső terek kialakítása

A kastély meglévő eredeti térrendszerét a legnagyobb körültekintéssel igyekeznek kihangsúlyozni, tiszteletben tartani. Az épület belsőépítészeti formálásában azt tartották szem előtt, hogy az építészeti karakter és az új funkciókból következő minőségi történeti és kortárs enteriőr harmóniában maradjon. A ház műemléki jellégéből fakadóan rengeteg történeti részletképzést tartalmaz, melyeket meg kívánnak tartani. Szándékuk szerint az épület egészére a történeti karakterrel összefüggő visszafogott elegancia jellemző. A minőségi burkolatok, felületek és berendezési elemek egyfajta exkluzív hátteret biztosítanak a házban zajló eseményeknek, rendezvényeknek és kiállításnak. A kiállítások egy része enteriőr jellegű berendezésre épít, ezeken a helyeken eredeti, vagy újragyártott másolat bútorokkal, berendezésekkel korhű belsőket alakítanak ki. Azokban a helyiségekben, ahol installatív tárlatok készülnek jellemzően körbejárható, szabadon álló berendezésekben gondolkodnak, amelyek engedik kibontakozni és érvényesülni a földszinten boltozatos terek építészeti karakterét. Ezekben a terekben a falakon nem lesznek mozgalmas elemek, csak kisebb méretű képek, ill. monitorok kapnak helyet, hagyjuk érvényesülni a tér saját geometriáját. A berendezés a kastély építészeti hangulatához illeszkedő erőteljes, ugyanakkor könnyed formálással készül. Kerülik a túlzsúfoltságot. Az utólagos beépítések finom árnyékfugákkal válnak el az eredeti szerkezetektől, hangsúlyozva a történeti formákat. Az épületben egységes felirati rendszert terveznek. Ennek végleges tipográfiája, az iránymutató nyilak és piktogramok, betűk méretének meghatározása külön készülő grafikai terv alapján történik.

Kert koncepció

A kapu és a főbejárat tengelyét egy szegéllyel körített kockakő út tárja föl, melyet dézsás növények kísérnek. A kaputól jobbra egy hat férőhelyes parkoló található, mely kiszolgálja a kastélyba érkező vendégeket, amit az 57-es számú ház felől egy színes, zárt cserjesor választ el. A tér két oldalán, tengely szimmetrikusan, a bal oldalon szőlő lugas, a jobb oldalon pedig gyógy- és fűszerkert gazdagítja a kastély kertjének értékeit.

Villamos és gépészeti rendszerek

A felújítás során a földszinti helységekben ki kell bontani a régi közmű vezetékeket és teljesen új rendszereket kell tervezni illetve megépíteni. Az erősáramú rendszeren kívül meg kell tervezni és kivitelezni a víz- és csatorna hálózatot, a csapadék víz elvezetését, az infokommunikációs hálózatokat, vagyon- illetve biztonságtechnikai hálózatot és amennyiben szükséges a villámvédelmet.

Kutatások

A kiviteli terv készítésének fázisában el kell végezni a tervezéssel érintett terek és a kastély közvetlen környezetének régészeti illetve festő restaurátori kutatását és ezekről kutatási jelentést és helyreállítási javaslatot kell készíteni.

Kapcsolódó cikkek