Nem tud elszámolni közel 200 millió forintnyi összeggel, ezért elkobozzák a polgármester vagyonát… Romániában

Megosztás

Hazánk és dél-keleti szomszédunk közül Romániában lenne nagyobb következménye az ilyen dolgoknak? Mindig van hova süllyednünk, itt már az emberek ingerküszöbét is alig üti meg egy ilyen hír, annyira megszokottá vált bő egy évtized alatt.

Mivel Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester nem tud elszámolni 2,685 millió lejjel (~195 millió forint), ezért a kolozsvári ítélőtábla döntése szerint 60 napon belül köteles befizetnie az összeget az államnak, Az ítélet nem jogerős, ezért Cătălin Cherecheș 15 napon belül még fellebbezhet a döntés ellen. A Transindex beszámolója szerint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) még 2019 júliusában fordult a  a kolozsvári ítélőtábla vagyonvizsgálattal foglalkozó bizottságához, miután 2,741 millió lej különbséget fedezett fel a Cherecheş által 2012 júniusa és 2017 decembere között polgármesterként szerzett jövedelem és az elöljáró valós vagyongyarapodása között.

Nagybánya polgármestere korábban folytatólagosan elkövetett csúszópénz-elfogadása miatt 2016 áprilisában már előzetesbe került, de pár hónappal később annak ellenére is újraválasztották, hogy  közben vizsgálati fogságban ült. 

A polgármestert 25 ezer lej  elfogadása közben érték tetten a korrupcióellenes ügyészek. A polgármester állítólag 100 ezer lejt követelt azért, hogy közpénzből 1 millió lejjel támogassa a a nagybányai futballklubot (FCM Nagybánya). Végül a bíróság 2017 májusában engedte vissza polgármesterkedni. Aztán 2020-ban megint újraválasztották. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek