WHO: Az a legkevésbé valószínű, hogy a koronavírus egy laborból szabadult ki

Megosztás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden hozta nyilvánosságra a koronavírus eredetének felkutatásáról szóló 120 oldalas jelentését – számolt be róla a Telex. A WHO az év elején azzal a céllal küldött nemzetközi kutatókból álló vizsgálócsoportot a kínai Vuhanba, hogy felderítsék a 2019 végén kitört járvány eredetét. A kutatók január 14. és február 10. között több olyan helyszínt is megvizsgáltak Vuhanban, amely a feltételezések szerint szerepet játszhatott a vírus kialakulásában, és az emberre való átterjedésében. Összességében kijelenthető, hogy nem jutottak sokkal közelebb a kérdések megválaszolásához.

A Telex összeszedte a főbb megállapításokat:

  • Minden lehetséges hipotézis az asztalon maradt. Ez a jelentés egy fontos kutatás kezdete, nem pedig a vége.
  • A fertőzés első tüneteit 2019. december 8-án észlelték Kínában.
  • Az állatpiacok szerepe még mindig nem egészen világos.
  • A vuhani huanani piacon széles körben terjedt a vírus, de nem tudták meghatározni a forrását.
  • A csapat számos vuhani laboratóriumot felkeresett, és vizsgálták annak a lehetőségét, hogy a vírus onnan szabadulhatott-e ki.
  • Arra a következtetésre jutottak, hogy a „laborból szabadult el a vírus” hipotézis a legkevésbé valószínű.

A WHO szerint további kutatásokra, még több szakértő bevonására van szükség a vírus eredetének felderítéséhez. A szilárdabb következtetések levonásához további adatokra és újabb tanulmányokra lesz szükség. Tovább kell vizsgálni a legkorábban megfertőződött emberek klaszterét, a vuhani és környékbeli piacokon értékesített állatok pontos eredetét pedig fel kell kutatni, interjúkat kell készíteni a gazdákkal, beszállítókkal és kereskedőkkel, hogy feltérképezhessék az ellátási láncokat.

További részletek a Telex cikkében.

Kapcsolódó cikkek