Megint a trükközés: Ezzel a módszerrel kínálnak húsvéti szállásokat a Balatonnál

Megosztás

A magyar ember mindig leleményes volt és mindig kereste a kiskapukat. Általában meg is találja.

Ha bármilyen munkáltatói igazolással érkezünk, akkor az egész családot várják a hosszú hétvégére – mondták munkatársunknak balatoni szállásadók, akik egyszerű turistákat a jogszabály értelmében nem fogadhatnak. Az igazi, legális szezonkezdést azért a legtöbben inkább a pünkösdi hétvégére lövik be, miközben a kisebb szálláshelyek hiába várják, hogy kárpótlást kapjanak a kiesett foglalásokért.

November 10-én jelent meg kormányrendelet arról, hogy a szállásadók nem fogadhatnak turistákat, megszállni csak üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal lehet. Az érintett vállalkozók bevételkiesésének 80 százalékát az állam megtérítette, de csak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) november 8-ig regisztrált foglalásokat vették ehhez figyelembe – hátrányos helyzetbe hozva ezzel a kisebb magánszállásadókat, ők ugyanis adminisztratív okokból nem jogosultak a kártérítésre. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy több mint 11 ezer szolgáltatónak 928 ezer vendégéjszaka után nagyjából 15 milliárd forint kártérítés járt.

Egy kis, a Dunakanyarban található erdei ház tulajdonosa, aki azt kérte, nevét ne írjuk le, a hvg.hu-nak azt mondta, tele volt novemberre foglalással, ezeket le kellett mondania, miközben egy fillér kártérítést sem kapott. Noha 2020 januárjátólneki is jelentenie kell az NTAK-nak vendégei születési helyét, idejét, állampolgárságukat és a lakóhelyük szerinti irányítószámot, különben elveszíti működési jogát, ehhez magának az NTAK-nak a javaslatára korábban olyan programot használt, amelyben nem tudta a foglalásokat előre rögzíteni, csak a vendégek érkezésekor. A programnak ugyanis, amelyet a szálláshelyadók adatközlésre használnak, van egy normál és egy egyszerűsített, úgynevezett „csökkentett” változata. Utóbbit a kis befogadóképességű kabinoknak, kisházaknak, erdei faházaknak, jurtáknak ajánlja az NTAK, lévén, hogy a magánszállásadók sokszor mellékállásban üzemeltetik a szálláshelyüket, így a központ nem várja el tőlük a mindennapi adatrögzítést. A program normál változatát pedig azok a szálláshelyek használják, ahol nagyobb a vendégforgalom, és szükséges a napi adatbevitel.

A szálláshelyadó időközben áttért az NTAK bővített verziójára,

ami persze sokkal több adminisztráció, de a novemberben történtek után nem merem megkockáztatni az újabb veszteséget”

– mesélte.

Az ügyben még tavaly ősszel petíciót is indítottak a kisebb pihenőházak tulajdonosai, hogy felhívják a figyelmet az egyenlőtlenségre. Egyikük szerint a szabályozás a nagyobb vállalkozóknak kedvez, és „betesz a kisvállalkozások támogatásának”.

„Nem kaptunk semmilyen kártérítést” – hívta fel a figyelmet a vállalkozó arra, hogy az aláírásgyűjtés nem vezetett eredményre: csaknem 5 hónappal a kormányrendelet megjelenése után továbbra sem jár a 80 százalékos foglalási visszatérítés azoknak a kisebb magánszállásadóknak, akik nem a „megfelelő” platformon rögzítették vendégeik adatait. Vannak, akik már eladásra kínálják szálláshelyüket. Mára tartalékaikat felélték, és nem sok esélyt látnak arra, hogy életben tartsák apartman- vagy vendégházukat. Az Ingatlan.com oldalán csak a Balatonnál az ötszázat közelíti az eladó szálláshelyek száma, országszerte pedig ez a szám több ezerre tehető.

Szürkezóna

Közben megy az ügyeskedés a szálláshelyadók között: próbaképpen badacsonyi és zamárdi apartmanok tulajdonosainak írtunk, hogy a húsvéti hosszú hétvégére, családi pihenésre van-e kiadó szobájuk. Azt a választ kaptuk, hogy amennyiben megfelel és 4 éjszakára maradunk, apartmanonként és éjszakánként 20 ezer forintért szívesen látnak. Arra a kérdésre, hogy milyenek a lemondási és a pénzvisszafizetési lehetőségek, illetve nem okoz-e gondot, hogy nem üzleti vagy tanulási céllal mennénk, az a válasz jött, hogy a jelenlegi helyzetre tekintettel sem lemondási, sem pénzvisszafizetési feltételek nincsenek. „Nem kérek foglalót sem ugyanezért” – írta egyikük, hozzátéve, hogy munkavégzésről szóló igazolást mégis vigyünk magunkkal, még ha az nem is fedi a valóságot.

Remélem, van a környezetükben, a családban valaki, aki lepecsételi. Általában utazási irodától, turisztikával foglalkozó cégektől hoznak a vendégek ilyet, vagy könyvkiadótól, hogy jönnek adatokat gyűjteni

– fogalmazott.

Még drágább lesz a Balaton

„Egy valamirevaló apartmanért 10 és 20 ezer forint közötti összeget kérnek” – mondta a hvg.hu-nak egy másik balatoni szálláshelyadó, aki Balatonlellén hotelt és apartmant is működtet. Három éve családi vállalkozásként fogott bele a szálláshely-kiadásba. Nála májusnál korábban nem lehet szobához jutni. Arra számít ugyanis, hogy pünkösdkor már lehet utazni, és teltház lesz, „mert az emberek ki vannak éhezve”.

További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek