Kásler tavasz végére, nyár elejére jósolja a nyitást

Megosztás

Kásler Miklós miniszter volt a vasárnapi vendég Bayer Zsolt műsorában, amelyet a HVG.hu szemlézett. A téma alapvetően az ellenzék szidása és a kormány dicsérete volt: Kásler kiemelte, hogy Magyarország rendkívül gyorsan lépett a koronavírus első hullámában, a “társadalom minden szegmensére” hozott döntések pedig Orbán Viktor érdemei, és ezért előztük meg néhány héttel tavasszal a világ országait.

Kásler azt elismerte, hogy a magyar halálozási adatok valóban magasak, de hozzátette, volt, amikor a magyar adatok a világon a legjobbak közé tartoztak, ezért majd a járvány végén lehet pontosan felmérni, hogy melyik ország hogyan teljesített. “Az eltávozottak száma megduplázódott volna három-négy hét alatt” – mondta arra a kérdésre válaszolva, mi lett volna, ha február végén lazít a kormány az intézkedéseken.

Szóba kerültek azok a hírek, amik szerint komoly gondok vannak már most a kórházakban, ami Bayer előadásában azt jelentette, hogy az ellenzék szerint összeomlott az egészségügy. Kásler szerint ez nem igaz. “Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott” – mondta, hozzátéve, hogy nem is lesz semmi baj a magyar kórházakban, amik felszereltségben és struktúrában Európa legjobbjai között vannak, és csak akkor nem fognak helytállni, ha különleges katasztrófa történik.

Zárásul elmondta, szerinte legkorábban május végén, június elején lehet nyitni, ha nem jön közbe valami, például egy új vírusmutáció.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek