„Nagyon súlyos a helyzet, választani kell, kinek adják meg a sürgősségi ellátást”

Megosztás

Egyre fiatalabbak, egyre súlyosabb állapotban érkeznek kórházba, mondta Tóth Judit, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az ATV-ben – írja a 444.hu. Az elhunytak átlagéletkora is látványosan csökken a harmadik hullámban.

„Nagyon súlyos a helyzet, a katasztrófa medicina szabályai szerint választani kell, hogy kinek adják megadni az adott sürgősségi ellátást, ha egyszerre bejön 8-10 súlyos állapotú beteg” – mondta Tóth. Folyamatosan kapnak jelzéseket, hogy korábban nyolcágyas intenzív osztályok most 40 ággyal működnek, vagy két-háromszoros a betegek áramlása a sürgősségi osztályokon, egy orvosnak 40 beteget kell ellátnia egy műszakban.

Elmondása szerint hallott olyat, hogy 65-70 év felettieket nem tudnak lélegeztetőgépre tenni, mert fiatalokkal van tele az intenzív osztály. Érdekesség, hogy Kásler Miklós ehhez képest azt mondta a kórházak helyzetéről a minap, hogy „meg se rendültünk”.

Tóth szerint egyelőre korai nyitásról beszélni, inkább szigorítani kéne – ezt javasolta az Orvosi Kamara is -, és figyelmeztetett, hogy bár örömteli a pedagógusok oltása, nem lesz idő a védettség kialakulására, mire újranyitnak az iskolák.

ATV / 444.hu

Kapcsolódó cikkek