A műszaki pályán is otthon van, okosszemüveget fejleszthet a miskolci fiatalember

Megosztás

Városszerte jól ismerik, de egy egészen más területen vált híressé. Most műszaki területen is megmutathatja magát.

“A legjobban akkor érzem magam, amikor az élet több területén is esélyem van megmutatni, mit tudok.” – ezt vallja Gréczi László Ádám, aki jelenlegi végzettségét tekintve mechatronikai technikus, most a Miskolci Egyetem hallgatója, tanulmányai mellett pedig egy belvárosi kávézó baristájaként dolgozik. László mindössze huszonhárom éves, fiatalkora ellenére azonban sokan ismerik a városban. Nem csoda: ő Miskolc gasztrohőse. A részletekről a Minap.hu számolt be.

Gréczi László Ádám a szüleit korán elvesztette, nevelőszülőknél nevelkedett, ennek ellenére, vagy talán pont emiatt mindig keményen tanult, igyekezett bizonyítani tudását, tehetségét. Középiskolai tanulmányait az Andrássy Gyula Gépipari Technikumban végezte, a mérnöki pálya iránti érdeklődése már itt nyilvánvalóvá vált: 2013-ban részt vett az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállításon: egy japán találmány megújításával létrehozta az úgynevezett MagCart, vagyis elektromágneses autót – ezzel felhívva tehetségére az ország és a miskolci városvezetés figyelmét.

Arról korábban lapunk is beszámolt, hogy MagCarral és Sowell nevű projektjével is elnyerte Miskolc város ösztöndíját, később pedig a Novofer Alapítvány Kuratóriuma által alapított Gábor Dénes-ösztöndíjat is. Egyetemistaként pedig jelenleg is fejleszt: egy kis csapat részeként igazán speciális okosszemüvegen dolgoznak (erről cikkünk végén még részletesen is írunk).

Hogy lesz egy műszaki érdeklődésű emberből barista és gasztroblogger? Egyszerűen, mindössze élvezni kell hozzá az életet, ami Lászlónál nagyon is adott.

Saját lábára állt

– Az egész tizennyolc éves koromban kezdődött. Érettségi előtt álltam, amikor nagy átalakulások következtek be az életemben: eljöttem a nevelőszüleimtől, és egy édesanyámtól örökölt selyemréti lakásban kezdtem meg a nagybetűs életet. Ahhoz, hogy ezt finanszírozni tudjam, el kellett kezdenem dolgozni. Unokanagybátyám segítségével kerültem a Művészetek Házával szemben található egykori „Egy kávé” nevű helyre, suli után itt dolgoztam, sőt tulajdonképpen az érettségire itt készültem fel – meséli László, aki fontosnak tartja megemlíteni az egykori üzemeltető Sztanek László, nevét. Egyrészt azért, mert mérnökhallgatóként inspirálta arra, hogy továbbtanuljon, másrészt mert neki köszönhetően ismerte és szerette meg a kávét.

Mivel egyetemre első nekifutásra nem vették fel, az Egy Kávé viszont bezárt, Laci egy nyáron át a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjában dolgozott 3D nyomtatótechnikusként. „Itt viszont délután kettőkor végeztem, és rengeteg időm volt. Szóval a szabadidőmben Budapest belvárosát jártam, és mivel a gasztronómia, a jó ételek, italok mindig is érdekeltek, kávézókat és street food helyeket látogattam, többnyire a Google-, a Facebook- és Instagram-posztok alapján. A fővárosban kis túlzással mindenki gasztrohős vagy gasztroblogger.

Laci és a gasztrokaland

Ősszel aztán hazatért, és meglepve tapasztalta, hogy itt viszont szinte senki. Így a jó helyekre is nehezebb volt rátalálni – úgy gondolkodott, nemcsak neki, hanem bárkinek. „Egy akkor nagyon új, azóta is sikeres miskolci cukrászdában ültem egy kávé és egy croissant előtt, mikor eldöntöttem, ezen változtatok. Így indult 2018-ban a “Miskolc Gasztrohős” – idézi fel.

A régi kávézóban kezdett el dolgozni, aminek viszont már a neve és a tulajdonosa is más volt. Munka mellett azonban a blogot is szerkesztette, mellyel végig az volt a célja, hogy megmutassa és népszerűsítse a város kínálatát, hiszen, mint mondja, ma már elérhető áron kaphatunk minőséget Miskolcon is. A miskolci vendéglátósok értékelték a fiatal törekvését, a szívükbe zárták a miskolci gasztrohőst, aki közben egy különleges ajándék segítségével barista is lett.

– A kávékészítés csínját-bínját már kitanultam egyrészt Sztanek Lacitól, másrészt Rácz Pétertől, aztán két évvel ezelőtt barátaim és a törzsvendégek születésnapomra megleptek azzal, hogy „befizettek” egy baristaképzésre Konczvald Istvánhoz – tette hozzá László.

Vissza a kályhához

Azóta több helyen is dolgozott baristaként, jelenlegi munkahelyén, a belváros egyik legújabb kávézójában is ő felel a kávékért. Teszi mindezt másodéves egyetemistaként, Laci jelenleg a Miskolci Egyetem Műszaki Gépészmérnöki és Informatikai Karának másodéves hallgatója. Itt ismerkedett meg a Hungarian Startup University programmal, ez az első online, egyetemi startupképzés.

– Az első félévben gyakorlati ismereteket szereztünk, melyeknek végén le kellett adni egy ötletbemutatót, mi is az, amit startupként szeretnék fejleszteni. Én okosszemüvegek fejlesztésére gondoltam, melyet végül be is válogattak a száz, megvalósításra javasolt projekt közé – mondja.

Gréczi László most egy öttagú, hallgatókból álló csapat – Nagy Ádám (Szegedi Tudományegyetem), Marozsán Brigitta (Miskolci Egyetem), Vass Gábor (Nyíregyházi Egyetem), Veres József (Debreceni Egyetem) – tagjaként bizonyíthat, a projekt megvalósítására négy hónapjuk lesz.

– Az okosszemüvegünk valós, létező problémára szeretne reagálni. Az ipari körülményekre szabott okosszemüveg az 5G technológia segítségével képes áthidalni távolságokat és akadálymentes kommunikációt biztosít. A szemüveg mellett cél a legtöbb vállalati igényt kiszolgáló rendszerek megalkotása, amely gazdaságilag elérhető a kis- és középvállalalkozások számára egyaránt – foglalta össze László, aki zárásként hozzátette: nagy álma, hogy műszaki vonalon később kipróbálhassa magát cégvezetőként is, mint ahogy az is, hogy előbb-utóbb legyen egy saját vendéglátóhelye. Természetesen mindez Miskolcon, hiszen szülővárosát eszében sincs elhagyni.

Kapcsolódó cikkek