Kutatás: A Jobbik és Jakab Péter a legnépszerűbb az ellenzéki oldalon

Megosztás

Először közölt országos politikai közvélemény-kutatást a Civitas Intézet nevű tanácsadó cég, amelyet Kész Zoltán, volt független parlamenti képviselő vezet – írja a 444.hu. A Civitas felmérése március 5.-11. között készült, 1007 ember megkérdezésével, a kutatók szerint a hibahatár +/-3,2 százalék lehet. Az utóbbi időben megjelent közvélemény-kutatási eredményekhez képest a Civitas magabiztosabb Fidesz-fölényt mért, illetve szerintük nem a DK, hanem a Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja.

Egy mostani választáson részvételüket biztosra ígérők (a válaszadók 71%-a) közül 54% szavazna a Fidesz-KDNP-re, 40% pedig az ellenzéki összefogás hat pártjának valamelyikére, illetve kizárólag akkor szavazna, ha ezek a pártok tényleg összefognak (2%), 3%-ot kapna a Mi Hazánk, 2%-ot a Kétfarkú Kutya Párt, 1%-ot az összes többi párt együttvéve. Ez alapján a Fidesz-KDNP simán nyerne, és az összefogásban résztvevő ellenzéki pártokon kívül más nem jutna be a parlamentbe.

Az előválasztásra készülő ellenzéki pártok népszerűsége az összes, szavazáson részt venni szándékozó között így oszlik meg: Jobbik: 14%, DK: 9%, Momentum: 9%, MSZP: 3%, LMP: 2%, Párbeszéd: 1%. Ez azt jelenti, hogy ha külön-külön indulnának, akkor csak a Jobbik, a DK és a Momentum jutna be a parlamentbe.

A felmérésben az ellenzéki szavazókat megkérdezték, hogy kire szavaznának a miniszterelnök-jelöltségről szóló előválasztáson. A sorrend így alakult: 27% Jakab Péterre (Jobbik), 23% Karácsony Gergelyre (Párbeszéd, talán MSZP is), 15% Dobrev Klárára (DK), 11% Márki-Zay Péterre (független), 10% Fekete-Győr Andrásra (Momentum), 2% Pálinkás Józsefre (Új Világ Néppárt). Az ellenzéki szavazók 12%-a nem tud dönteni még közöttük, illetve egyikükre se szavazna. Érdemes megemlíteni, hogy a fenti nevek közül Karácsony és Dobrev még nem jelezte indulási szándékát az ellenzéki előválasztáson.

További részletek a kutatásról a 444.hu beszámolójában.

Fotó: Jakab Péter Facebook

Kapcsolódó cikkek