Megoldották az árvízproblémát egy borsodi településen, már nem kell félni a helyieknek

Megosztás

Többször is problémát és károkat okozott az imolaiaknak a patak kilépése a mederből, ebben történt most komoly változás.

Befejeződött az Imola-patak mederrendezése, amely több szempontból is lényeges volt a mikrofalu életében. Az alig százlelkes településen korábban folyamatosan gondot jelentett az árvíz elleni védekezés, nagyobb esőzések idején félő volt, hogy lakóingatlanok, közintézmények kerülnek veszélybe. Ettől mostantól már nem kell tartani, köszönhetően a nagyságrendileg 100 millió forintos fejlesztésnek.

Károkat okozott

– Amikor csapadékosabbra fordult az időjárás, a patak szabályozása egyáltalán nem volt megoldott – tekintett vissza Imola központjában Osváth Katalin polgármester. – Kerteket, udvarokat öntött el, jelentős károkat okozva ezzel a lakosságnak. Ez volt a legfőbb szempont, amikor pályáztunk a rekonstrukcióra, másrészt a takarítás sem volt megnyugtatóan megoldható. A vízfolyás ugyanis a magyar állam tulajdonában van, de a takarításról a közfoglalkoztatottak révén mi gondoskodtunk. Nálunk most ebben a formában egy-két asszony dolgozik, velük pedig nem lehetett kaszáltatni a gyomos, nádas, sással gazdag, vizes területet. Most már nem is kell. A felújításnak köszönhetően Imola belterületén terméskővel rakták ki a patakmeder két oldalát, az alját pedig kültéri lapokkal borították le. A fél kilométeres falusi szakasz mellett további háromszáz méteres külterületen végezték el a gazirtást, ami a nagyobb vízmennyiség biztonságos elvezetését is garantálja.

Megnyugtató megoldás

– A 2021-es esztendő első két, két és fél hónapja nagyon csapadékos volt, ezért saját szemünkkel is meggyőződhettünk a változásokról – tette hozzá Osváth Katalin. – A nagyobb mennyiség ellenére is akadálytalanul zúdult le a hozam, ami mindenképpen megnyugtató számunkra a jövőre nézve. A termésköveknek köszönhetően a gyomnövénnyel is jóval kevesebb dolgunk lesz, ami mégis utat tör magának, azt természetesen el tudjuk távolítani, tisztán tudjuk tartani a területet.

Imola egyébként a csendes, nyugodt környezetével a falusi turizmus kedvelői számára is célponttá válhat a jövőben. Az Aggteleki Nemzeti Park szomszédságában ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Covid-járvány végeztével népszerűsíteni tudják a települést.

Várják a vendégeket

– Erre az esztendőre is több tervünk van, amelyből kiemelkedik az önkormányzat és a kultúrház épületének a felújítása – tekintett előre Osváth Katalin. – A külső és belső rekonstrukció mellett energetikai szempontból is előreléphetünk, valamint egy közösségi tér kialakításáról is szó van. A helyiek életminőségének javítása mellett ez a hozzánk ellátogató turisták szempontjából is lényeges. Része vagyunk a Gömör Szíve idegenforgalmi programnak, ezért alakítottunk ki az önkormányzat mellett egy csűrt, ahol helyben készült szörpöket, lekvárokat, a saját termékeinket kóstolhatják meg a látogatók. Elkészült egy helytörténeti kiállítás, a 4000 töves levendulaföldünkre utalva pedig az illatházunk lila színben várja az érdeklődőket. Amióta az utat megcsinálták, a kerékpáros turizmus is fellendült, a két keréken és a bakancsban kirándulók szívesen állnak meg nálunk. Bízom benne, hogy ez a jövőben is így lesz. (Boon.hu)

Kapcsolódó cikkek