A Covid miatt elhunyt tanár lánya: “Apukám sokszor mondta, hogy életveszély így tanítani” – vajon két és fél hét múlva nyitnak az iskolák?

Megosztás

Eredetileg egy hónapos bezárást terveztek az általános iskolák és óvodák tekintetében Magyarországon, de a járvány azóta csak erősödött, napi 250 fölé kúszott az elhunytak száma. A napi új fertőzöttek is rémisztőbb képet mutatnak, mint három héttel ezelőtt, amikor a zárásról döntöttek. Nem az első pedagógus veszítette már életét Covid miatt, mégis hamarosan kinyithatnak újra az iskolák?

Két nap alatt nagypapáját és édesapját is elvesztette F. Tóth Anna, a Fazekas Mihály Gimnázium 54 éves tanárának lánya. A budapesti középiskola történelem szakos tanára a beszámolók szerint egészséges volt, március 24-én azonban belehalt a koronavírus okozta szövődményekbe.

Egyik kollégája a Facebookon azt írta: „A hivatalos állásfoglalás szerint nem «️volt szükséges» előre hozni az oltási rendben, mivel 54 éves volt és egészséges; az, hogy tanár is volt, aki az elmúlt hónapokban is hetente többször kényszerült bemenni az iskolájába, nem számított”.

Erről írt a Telexnek F. Tóth Zoltán lánya, F. Tóth Anna is.

„Apukám heti rendszerességgel járt be az iskolába az online oktatás mellett is, egészen a betegségéig. És sokszor hangoztatta, hogy életveszély így tanítani, de hivatástudata, diákszeretete mindig vitte előre a legnehezebb pillanatokban is”.

A fiatal nő válaszát az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

„Apukám halála felfoghatatlan, tragikus, nem tudom, hogy hiányával hogyan fogok majd együtt élni. Különösen úgy, hogy édesapja, a nagypapám másfél nappal korábban hunyt el, szintén a Covid-19 szövődményei miatt. Apa elvesztése arra valóban felhívja a figyelmet, hogy a tanárok mekkora veszélynek vannak kitéve akkor, ha beoltatlanul kell utazniuk, bejárniuk az iskolába, közösségbe. Mert senkiben ne legyen kétség, Apukám heti rendszerességgel járt be az iskolába az online oktatás mellett is, egészen a betegségéig. És sokszor hangoztatta, hogy életveszély így tanítani, de hivatástudata, diákszeretete mindig vitte előre a legnehezebb pillanatokban is. Azonban ha jól olvastuk, rajta kívül már hatvannál is több pedagógus hunyt el a covid szövődményei miatt. Éppen ezért mi, a családban úgy érezzük, hogy ezzel a témával csak úgy lenne fair foglalkozni, ha az összes, a Covid-19 miatt elhunyt tanár nevét leírná mindenki, mert bizonyára ők is remek emberek voltak, gyermekek, apák, anyák és pedagógusok. Mindenki vigyázzon magára!”

Semmilyen alapbetegséggel nem rendelkezett, a vírus a tünetmentességtől számítva alig két hét alatt elvitte

F. Tóth Anna a Pedagógusok Szakszervezetének (PDSZ) információjára hivatkozik, mert bár hivatalos adatok nincsenek, a szakszervezet vezetője szerint a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány alatt eddig hatvan pedagógus halt meg.

A PSZ hónapok óta kérte, hogy soron kívül oltsák be a pedagógusokat, a kormány viszont csak a szerdai kormányülésen döntött erről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy az iskolák és óvodák újranyitása előtt beoltják az óvónőket és tanárokat, de ezt igényelniük kell.

Életveszélyes ötletnek tartja a szakszervezet, hogy a tanároknak azelőtt kelljen visszamenniük az iskolákba, hogy a védettség kialakulna, egy felmérés szerint sokan sztrájkolnának is.

Életveszélyes lépés – így kommentálta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az ATV-nek azt a bejelentést, hogy áprilisban újra kinyitnák az iskolákat. Gulyás Gergely azt ígérte: ha meglesz a 2,5 millió beoltott magyar, egy héten belül kinyitnak az iskolák, a tanárokat pedig beoltják az újranyitás előtt. A szakszervezet szerint azonban nem volna szabad így nyitni, hiszen még akkor sem alakulna ki addigra a védettség, ha azonnal megindulna a dolgozók beoltása. (Hvg.hu)

Related posts