Kis híján tragédiát okozott Miskolcon a piroson átszáguldó, felelőtlen autós, a vakvezető kutyás fiatal szerencsére észnél volt – videó

Megosztás

Teljesen egyértelmű, hogy az autós képtelen lett volna megállni, ha az egyébként már zöld jelzést kapó fiatalember elindult volna a zebrán.

Pusztán véletlenül vették fel videóra, ahogy egy autós 60 km/h-val hajt át a piroson, amikor a vakvezető kutyával közlekedő fiatalember át akart kelni a zebrán.

Vida Zoltán, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársa. Ha nem lenne komoly közlekedési rutinja, akkor a pirosba nagy sebességgel belehajtó személyautó elé léphetett volna. Zoltán éppen jutalmazta a tanuló kutyát, hogy ügyesen a zebrához vezette, emiatt nem indult el azonnal a zöld jelzésre utaló sípoló hangra. Azután kivárt, mert meghallotta a közeledő autót.

– Hallottam, hogy nem lassít az autó, legalább 60 km/h-val megy, ezért nem indultam el. Nagyon kell figyelni, analizálni a forgalmat, de erre sajnos nem mindig van lehetőség, amikor sokan beszélnek a gyalogátkelőben, vagy az autó hangja nem hallatszik, ilyenkor egy vak ember élete majdnem teljesen a sofőrök kezében van” – mondta Zoltán.

A felvételből kiderül, hogy Zoltán és a kutya jól látható volt, nem álltak takarásban, de ez sem volt elég az autóvezetőnek ahhoz, hogy lassítson. – Ha a hangjelzés kezdetekor indulok el, akkor biztosan elüt. Mindig nagyon meg kell figyelni a forgalmat, hiába sípol vagy beszél a lámpa, ami kifejezetten a látássérülteket segíti. Felháborító, hogy ez az autóvezető tesz az egészre – tette hozzá Zoltán, aki hozzátette: volt, hogy tele zöldnél rákanyarodtak, ezért tisztában van vele, hogy előfordulnak ilyen esetek, így nem ijedt meg most sem.

A jelenetet a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője vette fel telefonjával, persze nem azzal a céllal, hogy elrettentő videót készítsen, hanem azért, hogy elemezzék a kutya munkáját miskolci központunkban. – Zolival a gyakorláskor fel sem merült bennem, hogy olyan nem várt esemény miatt kell őt biztosítanom, ami mások felelőtlensége miatt történik… alig jutottam szóhoz, annyira meglepett, hogy ilyen megtörténhet. Egyből azt néztem, hogy valóban zöldet mutat a lámpa és a zöld hangjelzés is egyértelműen a gyalogosnak ad elsőbbséget. Ekkor szóltam Zolinak és erősítettem meg a felismerésében, hogy bizony egy autó a piros jelzés ellenére átszáguldott előttünk – mondta el Királyné Barkóczi Emese.

A közlekedési jelzőlámpa jelzéseinek figyelmen kívül hagyása a legsúlyosabb szabályszegések közé tartozik, amelynek következménye tragikus is lehet.

A tragédiák megelőzésének érdekében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztály járőrei rendszeresen célzott ellenőrzéseket tartanak. A legutóbbi akció során 33 esetben intézkedtek Miskolcon, olyan sofőrökkel szemben, akik a közlekedési jelzőlámpa tilos jelzését figyelmen kívül hagyva hajtottak tovább.

Minap.hu

Kapcsolódó cikkek