Koronavírus-tesztelés közben lett rosszul egy nő, újra kellett éleszteni

Megosztás

A Semmelweis Egyetem önkénteseinek kellett újraéleszteniük azt a középkorú rimóci nőt, aki egy PCR-teszt elvégzése közben lett rosszul – számolt be róla az Index.

Az egyetem két tanulója – Pál Kinga Ágnes, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) harmadéves és Kiss Karolina Aida, az Egészségtudományi Kar (ETK) elsőéves hallgatója – az Országos Mentőszolgálat által szervezett országos szűrésben vett részt önkéntesként. Az egyik alkalommal viszont a minta levétele előtt közvetlenüle egy középkorú nő rosszul lett és elvesztette az eszméletét. A hallgatók azonnal értesítették a mentőket és mellkompresszióval megkezdték a nő újraélesztését, amelyet a mentőegység kiérkezéséig végeztek.

Pál Kinga Ágnes az esetről adott nyilatkozatában kiemelte: az ő esetük is az bizonyította be, hogy a sikeres újraélesztés elsősorban a gyors cselekvésen múlik.

“A legmélyebb nyomot annak a megtapasztalása hagyta bennem, hogy milyen éles a határ élet és halál között. Felemelő érzés, hogy jókor voltunk jó helyen, és tudtunk segíteni a hölgynek a mentők kiérkezéséig” – mondta el a másik hallgató, Kiss Karolina Aida, aki – társa iránymutatása alapján – életében először végzett újraélesztést.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek