Kína csak azt engedné az országba, akit kínai vakcinával oltottak be

Megosztás

14 napnál régebbi vakcina igazolás kell minden belépőnek, és ennek azt kell bizonyítania, hogy az illetőt Kínában előállított oltóanyaggal oltották be – ez a feltétele annak, hogy valaki beléphessen az ázsiai országba. Erről tájékoztatott Peking körülbelül 20 államot – írja a Guardian tudósítója Tajpejből.

A problémát az okozza, hogy bizonyos országokban nem engedélyezték a kínai vakcinát, így értelemszerűen nem oltanak vele – az ázsiaiak szabálya szerint ez azt jelenti, hogy ezekből az országokból senki nem is léphet be Kínába.

Kínában eddig öt oltóanyagot fejlesztettek ki a koronavírus ellen. Peking exportál vakcinákat jórészt Ázsiába, Afrikába, Latin-Amerikába. Európában egyedül Magyarország és Szerbia használ kínai vakcinát, és nem tudni arról, hogy kérik-e majd az engedélyeztetését az Európai Gyógyszerügynökségtől.

A pekingi külügy szóvivője cáfolta, hogy a most bejelentett vakcinavízum-rendszer célja az lenne, hogy rákényszerítetsék a világot a Kínában előállított oltóanyagok elismerésére.

Kapcsolódó cikkek