Hogyan kaphat valaki két védettséget igazoló kártyát? Gulyás elmondta

Megosztás

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón beszélt azokról az esetekről, amikor valaki két olyan kártyát is kapott, amely a védettségét igazolja.

Az igazoláson szereplő határidőket háromféleképp számolják ki:

Akiket beoltottak koronavírus ellen, azoknak nem szerepel határidő a kártyáján, mert nem tudni, hogy az oltás pontosan mennyi időre ad védettséget (fél évet biztosan), ilyenkor az oltás időpontja látszik.

Ha valaki beteg volt, akkor a betegség végétől számított fél éven át tart a védettség, ezt az időt tartalmazza az igazolvány.

Akiknél vérvétel után derül ki, hogy – akár tünetmentesen – átestek a koronavíruson, az eredménytől számított négy hónapra nekik is kiállítják az igazolványt.

Azt maga Gulyás is elismerte, előállhat olyan helyzet, hogy valaki beteg volt tavaly novemberben, és emiatt kapott fél évre érvényes igazolványt, majd az oltás után küldenek még egyet, aminek már nem lesz lejárati ideje. Azt mondta, az adatok össze vannak fésülve, miután ez névre szól, két kártyával sem lehet visszaélni.

Konkrét kérdés érkezett bizonyos esetekkel kapcsolatban, hogy hogyan történhettek meg, de sem erre nem jött válasz, sem az nem derült ki, hogy mire is lesznek majd jók ezek a kártyák.

HVG.hu

Kapcsolódó cikkek