Engedélyt kapott az egydózisú vakcina, célegyenesben egy másik oltóanyag is

Megosztás

Az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön közölte, hogy biztonságos és hatékony a koronavírus ellen a Johnson & Johnson vakcinája 18 év felettiek számára – számolt be róla a 444.hu. A hatékonysága 67 százalékos a Gyógyszerügynökség vizsgálatai szerint. Ez lesz a negyedik EU által engedélyezett vakcina, viszont az első, amelyből elég egyetlen adag.

A Bizottság 200 millió adag vakcinára szerződött le az amerikai vállalattal, és további 200 millióra van opciója. Magyarország 4,36 millió adagot rendelt a Johnson & Johnson vakcinából, a cég viszont csak április közepén-végén kezd szállítani Európába, tehát egyhamar nem kapunk belőle.

Mindeközben egy másik gyártó, a Novavax vakcinája is közel kerülhet rövidesen az engedélyeztetéshez. Közlésük szerint jól vizsgázott az oltóanyaguk Nagy-Britanniában, ahol 15 ezer emberen tesztelték.A Novavax számításai szerint oltószere az eredeti, kezdeti vírus ellen 96, a brit mutáns esetében pedig 86 százalékban hatásos.Mindössze tízen betegedtek meg a beoltottak közül, és egyikük állapota se lett súlyos. A Novavax az Egyesült Államokban is teszteli oltóanyagát, 30 ezer fős mintán, de annak még nincsenek meg a statisztikai eredményei.

444.hu

Kapcsolódó cikkek