Órákon belül nyilvánosságra hozzák az orosz és a kínai vakcinaszerződéseket

Megosztás

Huszonnégy órán belül nyilvánosságra hozza a kormány az orosz és a kínai vakcinaszerződéseket. Ugyanerre kéri Gulyás Gergely az Európai Uniót is. A miniszter a kormányinfón kiemelte: a magyar embereknek lekötött vakcinák bőven elegendőek, az első félév végéig mindenki megkapja az oltást – írja a Magyar Nemzet.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte:

a magyar kormány a nyilvánosságot támogatja ebben a témában, miközben Brüsszel megtiltja a tagállamoknak a szerződésekben szereplő fontos információk nyilvánosságra hozatalát.

Gulyás Gergely szerint nem titkokról, hanem közérdekű adatokról van szó, amelyek közzététele egyébként a közbizalmat is erősíti.

Gulyás szerint a magyar kormány képes az év első felében mindenkit beoltani, ezért az év második felére már csak akkor rendel vakcinákat, ha ez a későbbiekben feltétlenül szükséges, a jelenlegi lekötések alapján a felnőtt lakosság ugyanis másfélszer is beoltható lenne.

A mostani állapotok szerint négymillió vakcina marad akkor is, ha minden magyar 18 éven felüli polgár beoltatja magát – tette hozzá, megjegyezve: minden vakcinát lekötött és megrendelt az ország, ami az első félévre ütemezett teljes átoltottsághoz szükséges.

Csütörtök délben az Európai Bizottság bejelentette, hogy egyelőre nem kapták meg Gulyás Gergely levelét a vakcinaszerződések nyilvánossá tételéről. Lapunk értesülései szerint hozzátették, hogy a kormányokat is köti a titoktartási záradék, tehát ők sem hozhatják csak úgy nyilvánosságra a szerződéseket. Emlékeztettek továbbá arra is, hogy versenypolitikai, kereskedelmi okai vannak a titkosításnak.

Kapcsolódó cikkek