Ez történhet, ha valaki este 8 és reggel 5 között kint van

Megosztás

A szigorított korlátozások nem változtattak azon, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, így csak munkába, vagy munkából járás képezhet ez alól kivételt, amit viszont munkáltatói igazolással vagyunk kötelesek igazolni.

Az Index azt kérdezte az ORFK-tól és a Belügyminisztériumtól: hogyan ellenőrzik a munkáltatói igazolásokat, mi tekinthető hiteles dokumentumnak, illetve milyen jogkövetkezményekre számíthatnak azok, akik nem rendelkeznek vele, vagy az igazolásuk nem tekinthető hitelesnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálatának sajtóügyelete arról tájékoztatta az Indexet, hogy a rendőrök mindig megvizsgálják a körülményeket és azok alapján döntenek – figyelmeztetnek, bírságot szabnak ki, vagy feljelentést tesznek.

A kijárási korlátozás megszegése alapvetően szabálysértésnek minősül. A pénzbírság legalacsonyabb összege 5000 forint, legmagasabb összege 500 000 forint lehet. A helyszíni bírság összege 5000 forinttól 150 000 forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 200 000 forintig terjed.

A munkába járás igazolására szolgáló dokumentum tartalmi elemei megtalálhatóak a kormány honlapján közzétett, munkavégzésről szóló igazolásban. Ebben sincs változás, november 10. óta letölthető a minta a kormany.hu-ról.

Az igazoláson rögzített cím a hazaérkezés szempontjából fontos. Az mindegy, hogy az igazolással rendelkező személy honnan indul el igazolással az esti munkavégzésre. Még tavaly ősszel, a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon megadott információs vonalon megerősítették, hogy nem csak a lakcímkártyán szereplő címeket lehet feltüntetni az igazoláson.

Kapcsolódó cikkek