Jellemzően alulfizetett, túlterhelt nők gondozzák a rászorulókat

Megosztás

Felmérés készült az időseket, gyerekeket és fogyatékos személyeket ellátó szociális dolgozók helyzetéről: az adatok arról árulkodnak, hogy sokan kényszerből maradnak a pályán, hiába alulfizetettek és túlterheltek, nem tudnak váltani – írja a Telex.

Főleg a nők vannak kiszolgáltatott helyzetben, mivel a férfiak aránya mindössze 8 százalék a szakmában. Szintén gond, hogy egyre inkább elöregedőben van az ágazat, az utánpótlás pedig hiányzik, ami hosszú távon komoly fennakadásokat okozhat az ellátásban. A kiszolgáltatottság és az állammal szembeni bizalmatlanság miatt az oltást is jobban elutasítják, mint az átlag.

A Központi Statisztikai Hivatal évek óta nem közöl adatokat a dolgozói létszámról (legutóbbi, 2013-as statisztika szerint 70-80 ezren dolgoztak az ágazatban) és helyzetükről sincsenek naprakész információk – ez a felmérés az LMP pártalapítványának megbízásából készült.

A felmérés eredményei alapján a tipikus szociális dolgozó:

48 éves
Magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik
Idősekkel foglalkozik
Önkormányzati fenntartású intézményben dolgozik
Több mint 10 éve dolgozik ugyanazon a helyen, és nem is tervez váltani
Fizetése nettó 207 ezer forint

Mindez jól mutatja, hogy a szociális ágazat, és azon belül is az idősellátás mekkora bajban van: középkorú, alulfizetett és kiszolgáltatott nőkre hárul a rászorulók ellátása. Ahogyan egyébként a családokban is jellemzően a nők gondozzák a beteg vagy idős hozzátartozójukat.

A felmérés részletes ismertetése itt olvasható!

fotó: MTI

Kapcsolódó cikkek