A Klubrádió frekvenciapályázatát érvénytelennek találta a Médiatanács

Megosztás


Nyertes nélkül zárta le a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerdán a Budapest 92,9 MHz rádiós frekvencia pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult – áll az NMHH közleményében. A döntés ellen a pályázó tizenöt napon belül jogorvoslattal élhet.

Az NMHH közleményében gazdasági és műsortervi problémákkal indokolta döntését, de ezeket a közlemény nem részletezte, azonban a rádió igazgatója, Arató András megtette ezt helyettük.

Az elnök állítása szerint egy 17 oldalas dokumentumot kaptak meg, amelyben három szabálytalanságot emeltek ki. Ebből kiderült, hogy visszamenőleg még alakilag is érvénytelenítették a pályázatot, pedig eredetileg megfelelőnek nyilvánították.

“Azt mondanám, hogy ha netán megállná a helyét ez az indoklás, akkor az a törvény, aminek ez megfelel, abszolút törvénytelen. Tudok mondani olyan jogszabályt a múltból, ami műfaját tekintve törvény, de a morális tartalma szerint nem. Ez ilyen”

– mondta a hvg.hu-nak Arató.

“Olyan áll benne a műsortervvel kapcsolatos problémákról, hogy ‘az ismétlésnél nincs kibontva a beltartalom’. Tehát a Reggeli Gyors ismétléskor nincs úgy kibontva, mint eredendően, tehát a megismételt műsort ugyanolyan részletességgel kellett volna bemutatni.”

De probléma volt az idő is: például az, hogy mivel egy hét 168 órából áll, az egyik kulturális műsorunk valahol 45 percesnek, valahol pedig 50 percesnek van feltüntetve. A műsorokkal összefüggő problémák mellett a Klubrádió Zrt. negatív vagyonát hozták fel.

“Nem szerepel feltételként, hogy pozitívnak kell lennie, de mi bemutatjuk, hogyan válik egy éven belül pozitívvá, miközben pontosan úgy fog gazdálkodni, mint az ezt megelőző húsz évben. Egy húsz éve működő rádiónál azt mondani, hogy az eddigi üzleti terve nem reális, na az tényleg nem reális”

 – mondta.

Arató sok reményt nem fűz ahhoz sem, hogy két hétig még élhetnek jogorvoslati lehetőséggel.

“Perelni lehet, annál a közigazgatási bíróságnál, amelyik az azonnali jogvédelmet megtagadta, másrészt a frekvenciahosszabbítási perben egyperces indoklást tartott úgy, hogy egy szót sem szentelt az mi érveinknek. Itt kéne megtámadni egy 17 oldalas jelentést 15 napon belül.”

Hogy lát-e bármi esélyt arra, hogy visszatérhet a jelenleg is üzemelő online verziójából az éterbe is a Klubrádió, már a 2022-es választásra utalva válaszolt:

“Itt változásra esély jövő tavasszal van.”

Kapcsolódó cikkek