Időjárás-hullámvasút várható a hétvégére

Megosztás

Változás érkezik a hétvégére: Nyugati áramlással enyhébb, ugyanakkor nedvesebb légtömegek érik el hazánk térségét.

Pénteken hajnalban egy melegfront éri el térségünket, mely felmelegedést hoz, de emellé csapadék is társul. Hullámot vet felettünk, és elsősorban a Dél-Dunántúlon JELENTŐS mennyiségű (20 mm feletti) eső eshet, sőt AKÁR még az ég is megdörrenhet.

Az ország többi pontján is elérheti a lehulló csapadék mennyisége az 5 mm-t.

Szombaton a hajnali időintervallumban dél felé elvonul a csapadék, de reggel még marad a borús, szeles idő. Délután több órás napsütés várható, a nyugati, délnyugati szelet mérséklet lökések kísérik. A hőmérséklet egészen tavaszias tartományban fog alakulni a napsütésnek hála 12-15 fokig melegedhet a levegő.

Vasárnap hajnalban aztán délnyugat felől újabb csapadékrendszer éri el térségünket, megélénkül, megerősödik a nyugati szél és megnyílnak az ég csatornái. Egész napos, ismétlődő, néhol jelentős mennyiségű esőre kell számítanunk. A csúcsértékek országos átlagban 8-10 fok között alakulnak. Estig bezárólagosan néhol 30-40 mm csapadék is leeshet, enyhítve ezzel a csapadékra szomjazó földeket.

Részletes előrejelzés:

2021.03.11. hajnal: A soron következő esti, éjszakai időszakban országszerte erősen felhős, borult égbolt lesz a meghatározó, és egyre többfelé kell számítani csapadéktevékenységre. Zömében esőre kell készülni, ugyanakkor az Északi-középhegységben és az északkeleti határmenti településeken havas eső, havazás sem kizárt! A minimumértékeket holnapra virradóan döntően 0 és +8 fok között mérhetjük.

2021.03.12. péntek: A kora délelőtti óráktól megkezdődik a felhőzet szakadozása, majd csökkenése, és több-kevesebb napsütésben is részünk lehet! Egyre inkább a déli, délnyugati megyékre szorul vissza a csapadékzóna, ám késő délutántól újra egyre több helyen vastagszik meg a felhőzet és borul be az ég. A maximumértékeket jellemzően 8 és 14 fok között mérhetjük!

2021.03.13. szombat: Már a reggeli órákban csökken a felhőzet, napközben több órás napsütés országszerte várható. Kora estétől máris urrá vastagszik a felhőzet fölöttünk, de estig érdemi csapadék nem lesz! A nyugati, délnyugati szél több helyütt megerősödhet! Várhatóan ez lesz a hét legmelegebb napja 12 és 15 fok közötti csúcsok mutatkoznak!

2021.03.14. vasárnap: Átmeneti jellegű felszakadozás inkább délután lehet, összeségében sokfelé tarkítja a napunkat eső, záporeső. Kezdetben a délnyugati, majd fokozatosan ahogy fordul az áramlás iránya északnyugatira, azzal párhuzamosan az északnyugatira forduló szelet kísérik élénk, sőt akár egy-egy erős közeli lökés! A hőmérő higanyszála 8 és 11 fok közé kúszik fel.

Jövő hét első fele: A változékonysággal megfűszerezett hullámvasúton, az időjárásunk légköri helyzete jövő héten is vendég marad, így továbbra is kialakulhat csapadék.De mivel keddtől napról-napra csökkenő tendenciát mutatnak mind a minimum, mind pedig a maximumértékek, így a folyékony halmazállapotú csapadék mellett bizony a meteorológiai tavasz első hónapjának második felére a szilárd csapadékforma is visszatérni látszik, éjjelente pedig újra egyre jobban támadnak majd a mínuszok!!


A részletes időjárási prognózist a BorsodMeteo azon belül is Bakota Zsolt és Pap Áron készítette!
Bevezető, felkomferáló szöveg: Lupek Péter
Térkép: Országos Meteorológiai Szolgálat, Wetterzentrale.de

Kapcsolódó cikkek