Müller Cecília arra kéri a háziorvosokat, hogy elsősorban az időseket oltsák

Megosztás

A járvány felszálló ágában vagyunk, meredeken nő az új fertőzöttek száma, főleg a kórházban ápolt betegeké – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

A szerda reggeli adatok szerint kórházban 8348 beteget ápolnak, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy azt tapasztalják, hogy rendkívül gyorsan romolhat valakinek az egészségi állapota a kórházba kerülés után.

Müller Cecília közölte, hogy a járvány harmadik szakasza nemcsak dinamikája, de a súlya miatt is különbözik az előző két hullámétól, a tiszti főorvos szerint most egy súlyosabb, rapidabb fertőzéssel nézünk szembe. Emlékeztetett, hogy két harmincas fiatal is elhunyt az utóbbi 24 órában, akiknek nem volt alapbetegsége.

Eddig 1 107 791 védőoltást már beadtak Magyarországon. Arra kérte a háziorvosokat, hogy elsősorban az időseket oltsák, szeretnének a 80 éven felüliek védőoltásával végezni.

Azt is elmondta, elmondta, hogy ma kapják meg a háziorvosok az AstraZeneca oltóanyagot, ezzel végzik a legidősebbek oltását. A kórházak a Szputnyik V és a Pfizer vakcinákkal oltanak.

Ugyan egy brit vírusmutánssal fertőzött ember három másiknak adhatja tovább a fertőzést, de hozzátette, hogy mivel korlátozások vannak érvényben, a vírusvariáns reprodukciós rátáját sikerül 1,3-ra visszaszorítani.

Ha egy felett van az érték, az azt jelenti, ha terjed a betegség, az 1-es reprodukciós érték pedig stagnálást mutat, ezért igyekeznek a rátát 1 alá szorítani.

forrás: HVG.hu

Kapcsolódó cikkek