Nem engedik szabadon az Ózdon karddal támadó vádlottakat

Megosztás

A Miskolci Törvényszék fenntartotta a letartóztatását annak a két férfinak, akik további társaikkal együtt karddal és kövekkel támadtak ismerőseikre 2019. szilveszter éjjelén Ózdon.

A vádirat tartalma szerint a vádlottak és további családtagjaik szilveszter este átmentek a sértettek lakásába, ahol a két család között szóváltás alakult ki, mely tettlegességig fajult. A házban tartózkodók távozásra szólították fel a vádlottakat, akik ugyan elhagyták az ingatlant, de visszatéréssel és a sértettek „leszúrásával, megölésével” fenyegetőztek. Később a négy vádlott férfi karddal, lapátnyéllel és téglákkal, kövekkel felszerelkezve ment vissza az ingatlanhoz. Ketten bementek az udvarra, egyikük a nála lévő 70 cm hosszú karddal a házigazdára támadt, miközben azt kiabálta, hogy „Megöllek te köcsög!”. A vádlott további két társa az utcán állva kövekkel dobálták a sértettet. A sértett próbált elhajolni, azonban támadója a karddal a szemétől az arcán át a nyakáig terjedő vágást ejtett. Ezalatt egy másik vádlott a nála lévő lapátnyéllel egy másik sértett férfi halántékára ütött, majd egy féltéglával 5 méter távolságról fejen dobta őt, életveszélyes koponyasérülést okozva ezzel. A vádlottak megrongálták a ház ablakait és az udvaron parkoló autó szélvédőjét is.

A karddal támadó vádlottal szemben emberölés kísérlete, a koponyasérülést okozó terhelttel szemben életveszélyt okozó testi sértés, a köveket dobáló további két vádlottal szemben felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt indult büntetőeljárás. Az emberölés kísérlete akár 15 évig, az életveszélyt okozó testi sértés 8 évig, a garázdaság három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető a vádlottak bűnösségének megállapítása esetén.

A bíróság az életveszélyes sérülések okozásával vádolt két terhelt letartóztatását továbbra is fenntartotta, mert megalapozottan feltehető, hogy a vádlottak a büntetés mértékétől való félelmükben a hatóságok elől elrejtőznének vagy megszöknének, és arra is következtetni lehet, hogy az ismerősi körükbe tartozó tanúk esetleges befolyásolásával veszélyeztetnék a bizonyítás eredményességét.

A bíróság az ügyben 2021. április 9. napján előkészítő ülést tart.

Kapcsolódó cikkek