Két ápoló jut 25 koronavírusos betegre – drámai a helyzet

Megosztás

Elképesztő mennyiségben érkeznek a betegek, és nagyon sok a súlyos eset, ez rosszabb, mint bármikor volt – mondta a hvg.hu-nak egy fővárosi kórház covid-osztályos szakdolgozója. Ő is azt tapasztalja, amit más kórházból is hallani: a fiatalabb, 40-50 évesek is súlyosabb tünetekkel érkeznek, jellemzően kétoldali tüdőgyulladással. Náluk annyira telítettek már az osztályok, hogy a jobb állapotban lévő fiatal pácienseket próbálják hazaküldeni azzal, hogy ha rosszabbra fordul az állapotuk, azonnal jöjjenek vissza, de addig is legyen hely az időseknek.

Egy Észak-magyarországi kórház orvosa is arról beszélt, nagyon sok súlyos állapotú betegük van, újranyílt minden Covid-osztály. “Reggel hétig több mint 10 koronavírusos betegünk hunyt el.”

Más kórház ápolója azt közölte, olyan mértékű náluk a telítettség, hogy választani kellett, ki kerüljön le a lélegeztetőgépről, hogy más kaphassa azt meg. Ott jelenleg a Covid-osztályon két ápoló jut 25 betegre.

A Semmelweis Egyetem rektora korábban arról beszélt, hogy a magyar egészségügyi személyzet teherbíró képessége 1000 lélegeztetett beteg körül határozható meg, ekkora és ennél nagyobb számú súlyos állapotban lévő beteget hosszú időn keresztül az ellátórendszer nem bír el. Ha a jelenlegi növekedési ütem marad, pár napon belül elérhetjük ezt a számot.

Kapcsolódó cikkek