Álhíreket kiszűrő programot indít Magyarországon a Facebook

Megosztás

Magyarországon is elindítja a fact-checking, azaz tényellenőrző programját a Facebook – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a cég.

A magyar indulás mellett Bulgáriában is heteken belül kezdődik a tényellenőrzés, amely a legvirálisabb és legfontosabb témákban születő tartalmak közül hivatott kiszűrni azt, ami hamis, vagy legalábbis nem bontja ki az igazság minden részletét. A Facebook partnere az AFP hírügynökség, aminek a képviselője a Telex kérdésére elárulta, hogy a magyar tényellenőrző csapat egy főt jelent. Ő azonban az AFP hálózatába ágyazva, az európai csapattal szoros együttműködésben fog dolgozni, és a Facebook algoritmusai is segítik a munkáját.

A Facebook álhírek elleni stratégiájáért felelős Alice Budisatrijo a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy fontos megkülönböztetni kétféle valótlanságot: más-más módon harcolnak a misinformation és a disinformation, azaz magyarul talán a félrevezető információ és a dezinformáció ellen. Utóbbi a klasszikus álhír, amikor valaki tudatosan, manipulatív szándékkal terjeszt valótlanságot, jellemzően kamu profilokkal, automatizáltan, ami a közösségi irányelvekbe működik, ezért tűzzel-vassal üldözendő.

A tényellenőrzés célkeresztjébe azonban elsősorban nem ez kerül, hanem a nehezebben megfogható félrevezető posztok, amelyeket igazi emberek osztanak meg, gyakran jóhiszeműen, de legalábbis nem feltétlenül tisztában léve azzal, hogy valótlanságot terjesztenek.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek