Jelentős előrelépés: Közelebb kerültünk az egydózisú vakcina érkezéséhez

Megosztás

Bár az Európai Unióban még ez nem történt meg, de mindenképp biztató hír, hogy az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) engedélyezte a Johnson & Johnson gyógyszeripari óriáshoz tartozó Janssen koronavírus elleni vakcináját – írja a Telex. Ez az első az eddig engedélyezett és engedélyközelben járó vakcinák közül, amelyből egy adag beadása is elegendő lehet a betegség elleni védelem kialakulásához. Jelentős hír az is, hogy az FDA szerint a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az új oltóanyag jelentős védelmet biztosít a dél-afrikai vírusvariánssal szemben is.

A Janssen január 29-én jelentette be a harmadik fázisú klinikai vizsgálatai első eredményeit, eszerint a vakcina 66 százalékos hatásossággal véd a megbetegedéstől. Ez alacsonyabb, mint a már engedélyezett vakcináké, de a könnyebb kezelhetőség és főleg az egydózisos adagolás miatt nagy ugrást jelenthet majd a vakcina az oltási programokban. Az is fontos, hogy a súlyos betegség kialakulása ellen 85 százalékban, míg a halálozás ellen 100 százalékos védelmet nyújt – ezt három földrészen végzett klinikai vizsgálatok eredményei támasztják alá.

A vállalat az Európai Unióban és az Egészségügyi Világszervezetnél is kezdeményezte a vakcina jóváhagyását, amelyből az év végéig egymilliárd dózis legyártását ígéri. Több tagország közös levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, hogy a testület biztosítsa a Janssen koronavírus elleni vakcinájának mielőbbi megérkezését az Európai Unióba.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek