Túl drágának találta, ezért nem hívta le az összes elérhető Moderna-vakcinát a kormány, miközben a DK szerint a kínai oltóanyag még többe kerül

Megosztás

Elsőként a Telex számolta ki, hogy az eddig lekötött 1,7 millió adagnak a duplájára lenne jogosult Magyarország a Moderna vakcinájából. Az RTL Klub Híradója ezért rákérdezett, hogy miközben a kormány folyamatosan Brüsszelt kárhoztatja a késő szállítások miatt, miért nem kér az amúgy időben teljesítő Moderna vakcináiból – írja a HVG.

A csatorna azt a választ kapta: a Pfizer és a Moderna oltóanyagoknak hasonló a mechanizmusa, de a Pfizer kedvezőbb árat tudott biztosítani, így a kormány nem látta szükségét Moderna oltóanyagok megvásárlásának.

Egy korábban kiszivárogtatott árlista alapján a Pfizer esetében egy ember (kétszeri) beoltása 24 eurós költség, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi közlése alapján a kínai vakcina esetében is hasonló áron biztosítható. A Moderna ennél valamivel drágább, ám a Sinopharmmal ellentétben korszerűbb a hatóanyag.

A Demokratikus Koalíció az RTL-riport hatására közleményt adott ki, amelyben felháborodásuknak adtak hangot. Mint írják, “A kormány tehát “nem látta szükségét” annak, hogy a magyarokat biztonságos, Európában is engedélyezett vakcinákhoz juttassa a járvány kellős közepén. Ez az Orbán-kormány tízéves fennállásának legviszolyogtatóbb és legfelháborítóbb beismerése. A Demokratikus Koalíció szerint ezzel bebizonyosodott, hogy a Fidesz pártpolitikai kérdést csinált az oltásból is, ezért tudatosan nem rendelt be elegendőt az uniós vakcinákból, hogy tovább folytathassa az EU-ellenes kampányt. Ráadásul volt képük azzal érvelni, hogy a biztonságos Moderna vakcinának nem volt kedvező az ára, miközben az engedélyezetlen kínai vakcina a duplájába kerül, és miközben korábban azt mondták: nem számít az ár, ha emberéletekről van szó. A DK szerint ezzel világossá vált: Orbán Viktornak fontosabb a hatalom, mint bárkinek az egészsége vagy élete ebben az országban.”

HVG/MTI, fotó: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkek