A hétvégére csökken, majd a jövő hét első felében újra emelkedik a hőmérséklet

Megosztás

A várakozásoknak megfelelően, egy új melegrekorddal búcsúzik tőlünk a meteorológiai tél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által ma délután 16 órakor hitelesített hőmérsékleti adatokból kiderül hogy bizony Kiskunfélegyházán, 22.4 fokig melegedett fel a levegő, így átadtuk a múltnak a 2008-ban egyébként Baja-Csávolyon mért 20.7 fokos most már múltbeli rekordot. A korábbi melegrekordot ma 28 meteorológiai állomáson is sikerült túlszárnyalni, és a TOP10-es táblázatba 21°C alatti értékkel be sem lehetett férni!

A folytatás ennyire meleg idővel már nem kecsegtet, ugyanis holnapra virradóan északnyugat felől egy hidegfront tiszteletét teszi mely viszonylag gyorsan át is robog felettünk.

A hidegfront most jótékony hatással lesz ránk, ugyanis hazánk legnagyobb részén már napok óta megülepedett a párás, szmogos levegő, emiatt Borsod megye 5 településén is veszélyesnek minősítették a levegő minőségét, azonban holnap délutántól jelentősen javul a levegő minősége!

jövő hét első fele
jövő hét első fele

2021.02.27. szombat:
Kora délelőttre az összefüggő felhőzet el is hagyja az országot, ezt követően napközben felhőátvonulasokra számíthatunk, több órás napsütéssel! Kora délelőttig még tarkíthatja az időjárást gyenge csapadék, délután már csak mutatóban lehet egy-egy zápor! Kissé tovább erősödik az északnyugati szél, mely egy-egy helyen már viharos közeli széllökést is produkálhat, mely tehát kisöpri ezt a ködhajlamra hajazó időt így a teljes légcsere a légkörben kiteljesedik, végbe megy majd! A legmagasabb nappali homerseklet a maihoz képest mintegy 6-7 fokkal alacsonyabban döntően 8 és 14 fok között alakulnak, és a mai állapotokkal ellentétesen holnap tényleges hőérzetünket alacsonyabbnak érezhetjük majd!

éjszaka: A soron következő esti, éjszakai időszakban jó részt gyengén felhős, derült égboltra pillathatunk fel, csak kisebb körzetekben maradhat több valamivel a felhő, de csapadék nem várható ‼️ Éjfélig még erős lehet a szél, ám az éjszaka második felében jelentősen veszít az erejéből a légmozgás! A minimumertekeket holnapra virradóan -4 és +3 fok között mérhetjük.

szombat

2021.02.28.-2021.03.03. vasárnaptól-szerdáig:
Vasárnaptól legalább jövő hét péntekig a sok napsütés lesz a meghatározó, viszont a reggeli időszakban újra lehet 2 méteres magasságban légköri fagy, máris előrebocsátom hogy -3, -4 foknál várhatóan nem lesz hidegebb. Napközben pedig a hétvégi átmeneti lehűlést követően, újra csak emelkedő tendenciát mutatnak a hőmérsékletek, a legmelegebb tájakon a hőmérő higanyszála újra egyre közelebb húz majd a 20°C-hoz.

jövő hét első fele

Megemlítést érdemel, hogy a téli időintervallumban, tehát ami a decemberi-januári-februári meteorológiai értelemben vett téli hónapokat illeti, az 1901-el kezdődő hivatalos, hitelesített mérések kezdete óta legmelegebb hőmérsékletet nem is olyan régen egészen pontosan 2019. február 28.-án Sárváron regisztrálta a Meteorológiai Szolgálat 23.5 fokkal.

Lupek Péter fotója

A részletes időjárási prognózist a BorsodMeteo azon belül is Pap Áron és Bakota Zsolt készítette. A cikkben feltüntetett térképek forrása Országos Meteorológiai Szolgálat!.
A csodás tavaszi fotót Lupek Péter a ma esti Miskolci naplementét Németh Csaba készítette!.

Kapcsolódó cikkek