Késik az orosz vakcina is, de persze itt csak „minimális csúszásról” van szó, ellentétben az „akadozó nyugati beszerzéssel”

Megosztás

Az elmúlt hetekben a kormány, a kormánypártok és az operatív törzs is rendre azt sulykolta, hogy késnek a brüsszeli vakcinabeszerzések. Ez kétségtelen tény, ám mint arra a 444.hu rámutatott: ugyanez elmondható a Sztputnyik V vakcináról is, hiszen az oroszok a szerződés első ütemében vállalt 600 ezer vakcinának csak a negyedét szállítják le.

Persze érdekes módon ezúttal nem indult be a gyártók és a hozzájuk kapcsolódó országok fikázása, Menczer Tamás államtitkár a következőket írta a Facebook-oldalán:

„Olvasom a sajtót, és szinte hallom, hogy a baloldalon pukkannak a pezsgők. Nem jön az orosz vakcina, sikertelen a keleti vakcinabeszerzés. Taps, függöny. Sajnálom, hogy én vagyok az ünneprontó, de ez nem igaz. A következő hetekre jelentős szállítmányokat várunk, a vakcina folyamatosan érkezik a jövőben, jelenleg is 100 ezer adag van úton. Az orosz fél minimális csúszással teljesíteni fogja az első ütemben vállalt 600 ezer adagos mennyiséget, aztán pedig a további 1,4 millió adagot.”

Az oroszok késéséről tehát “minimális csúszásként” beszél a kormány, miközben ugyancsak szombaton az oltási munkacsoport vezetője így nyilatkozott az MTI-nek: “a nyugati vakcinaszállítmányok továbbra is akadozva érkeznek, azokból a lakosság átoltását csak lassan lehetne megvalósítani. György István ezért nagy segítségnek tartja, hogy a kormány törekvéseinek köszönhetően sikerült oltóanyagot beszerezni Kínából és Oroszországból is”.

444.hu

Kapcsolódó cikkek