Megérkezett a kínai vakcina dokumentációja

Megosztás

Az országos tiszti főorvos sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy hosszú ideje először nőtt az aktív fertőzöttek száma. Müller Cecília szerint ezért még nincs itt az ideje a korlátozások feloldásának

A fertőzöttek átlagéletkora 51 év, hatéves a legfiatalabb, és 84 éves a legidősebb érintett. A tiszti főorvos hozzátette, hogy eddig csak 8 embert azonosítottak, akik külföldről behurcolták Magyarországra a vírust. Ez azt mutatja, hogy közösségi terjedés van az angol mutánsból. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a brit mutáns nem okoz súlyosabb betegséget, de nagyobb a fertőzőképessége és gyorsabban terjed, mint az eredeti változat. Eddig 193 embernél mutatták ki a mutálódott vírust.

A tiszti főorvos közölte, hogy tovább folytatódik a héten a regisztrált idősek, illetve a háziorvosoknál a 60 éven aluli krónikus beteg oltása, ezen kívül több idősotthonba is eljutnak az oltócsoportok, és zajlik az egészségügyi dolgozók oltásának második köre is.

Az országos tiszti főorvos megerősítette, hogy kedden a kínai vakcina dokumentációja is megérkezett Magyarországra, jelenleg tanulmányozzák.

Az első szállítmány a kínai Sinopharm vakcinájából kedd reggel érkezett Magyarországra. Bár néhány vizsgálat még hátravan, az oltóanyagot minden bizonnyal hamarosan elkezdik itthon is beadni annak, aki kéri.

Népszava szerdán arról írt, hogy az 550 ezer adag kínai Sinopharm-vakcina dokumentációja szerda reggel még nem állt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborosainak rendelkezésre.

Kapcsolódó cikkek