Müller Cecília szerint nem lesz vége a koronavírusnak

Megosztás

A rengeteg különböző, állandóan újra és újra megjelenő mutációk miatt a tisztifőorvos úgy gondolja, belátható időn belül képtelenség teljesen megfékezni az elszabadult koronavírust. Jobb, ha erre felkészülünk.

Az ismét emelkedő tendenciát a védőoltások gyors beadásával lehet megakadályozni − mondta Müller Cecília a Tv2 reggeli műsorában. Az országos tiszti főorvos szerint nagyon nehéz megjósolni, hogy mikor érünk a járvány végére, az viszont egyértelmű, hogy a lefelé menő szakasz megtorpant, és egy kicsit újra emelkedik a fertőzöttek száma, erről az Index.hu számolt be.

A fertőzés növekedése valószínűleg a  vírus mutációinak köszönhető elsősorban. Nem csak brit, dél-afrikai és brazil mutáns van, amiről a legtöbben beszélnek. A koronavírus olyan természetű, hogy számos mutációja lehet, akár az influenzának – mutatott rá a tiszti főorvos.

A műsorvezető kérdésére, hogy vége lesz-e valaha annak, hogy a tudomány mindig egy mutánst „üldöz”, Müller Cecília azt válaszolta:

Én azt hiszem, hogy nem nagyon lesz vége, hiszen magának a koronavírusnak a természete az, hogy állandóan változtatja a genetikáját. Ez egy ilyen jószág. Tudomásul kell vennünk, hogy olyan módszert kell alkalmaznunk vele szemben, ami ezt valahogy lekövetni képes.

Hangsúlyozta, hogy éppen ezért fontos az oltóanyagok vizsgálata, hogy lássák, még mindig hatásos az a fajta oltóanyag, amelyet különböző cégek gyártottak. A tiszti főorvos szerint éppen ezért nem a hatékonyság fontos elsősorban egy oltóanyagnál, hanem az a képessége, hogy le tudja követni a vírus mutációját. A brit mutáns vírussal szemben az eddigi összes oltóanyag hatékony, a brazil és a dél-afrikai változat esetében viszont már vannak kétségek.

Müller Cecília kiemelte: örül neki, hogy folyamatosan nő az oltási hajlandóság. Szerinte „a józan ész mindig győz a sok tévinformáció felett”, és az is fontos szerepet játszik, hogy Magyarországon olyan hagyománya van az oltásoknak, ami miatt könnyebben átlendül a társadalom a kételyeken.

Kapcsolódó cikkek