Tíz év alatt 786 százalékkal (!) nőtt a parlamenti képviselők vagyona átlagosan – és az öné?

Megosztás

Amikor saját vagyongyarapodásukról, illetve fizetésemelésükről van szó, általában nem vitatkoznak túl sokáig és teljes egyetértésben hasítanak nagyobb pénzt maguknak. De az elmúlt évtizedbeli változás már a durva kategória, ha megnézzük, egy átlagembernek hogyan alakultak a pénzügyei.

Egy év alatt 20, 10 év alatt pedig 786 százalékkal nőtt a 2010 óta parlamenti patkóban helyet foglaló képviselők átlagvagyona. Míg 2010-ben átlag 3,1 millió forint nettó vagyonnal rendelkezett egy-egy választott tisztségviselő, ma ez az összeg már közel 28 millió forint. Köszönhető ez annak, hogy bár a tartozásaikat is szépen halmozták, ennél nagyobb ütemben emelkedett a pénzügyi eszközeik értéke. Erről az Mfor.hu készített egy részletes kimutatást.

A február elsején nyilvánosságra hozott képviselői vagyonnyilatkozatokat már több aspektusból is feldolgoztuk: megvizsgáltuk a megtakarításaikatpénzügyeiketingatlanügyeiket, valamint a jövedelmüket is. Most pedig – hagyományteremtő jelleggel immár másodjára – vállalkozunk a vagyonuk felmérésére, ám nem minden képviselő nyilatkozatát vettük górcső alá. Csak azokéra vagyunk kíváncsiak, akik 2010 óta folyamatosan helyet foglalnak az országgyűlésben. A felmérés során számba vettük az értékpapírokat, befektetéseket, készpénzt, valamint a feltüntetett követelés-állományt és a tartozások nagyságát is. Utóbbi tétel nélkül beszélhetünk pénzügyi eszközállományról, amiből ha levonjuk a kötelezettségeket, akkor megkapjuk a nettó pénzügyi vagyont.

Miközben a háztartások nettó pénzügyi vagyona a koronavírussal terhel 2020-as évben becslésünk szerint 10 százalékkal sem növekedett, addig a 2010 óta tisztséget betöltő országgyűlési képviselőké mintegy ötödével – derült ki a vagyonnyilatkozatok összesítése után. A parlamenti patkóban 2010 óta helyet foglaló honatyák és -anyák 2020-ra mintegy 3,5 milliárd forintnyi nettó pénzügyi vagyonnal rendelkeztek az előző évi 2,9 milliárd után. Képviselői mandátumuk átvételekor csupán 401 millió forint nettó vagyonuk volt.

Lebontva:

  • értékpapír-állományukat 21 százalékkal 2,4 milliárdra növelték,
  • takarékbetétben az előző évinél egy százalékkal többet, 997 millió forintot tartottak, 2011-hez képest 587 százalékkal többet,
  • készpénzben 303 millió forinttal rendelkeztek a képviselők, ami 89 százalékkal több az előző évinél és 29 százalékkal több, mint 2011-ben,
  • egyéb követeléseik értéke 1,5 milliárdot tesz ki, ami 4 százalékkal több a 2019-esnél és nagyjából triplája a 2011-es értéknek.

A képviselők tartozásai is emelkedett valamennyit, 2020 végére 1,7 milliárd tartozásuk volt, ami 2 százalékkal több, mint 2019-ben, és 2011-hez képest pedig 62 százalékkal.

Az ingatlanok számát tekintve 2011-ben még csak 512 ingatlan volt a képviselők birtokában, 2020-ra ez 682-re emelkedett. A legtöbb ingatlannal bírók közül az első 14 fideszes képviselő, a listát pedig Varga Gábor vezeti, aki 44 ingatlannal büszkélkedhet, utána jön a sorban Lázár János 33 ingatlannal, de közvetlen mögötte ott van L. Simon László is 32 ingatlannal.

Akkor most tegyük fel a kérdést: a mi vagyunk vajon hogyan alakult az elmúlt tíz évben, de leginkább az elmúlt egy esztendőben? Mi is képesek lennénk ilyen ütemű gyarapodásra, mint honatyáink és honanyáink? A válasz alighanem adott.

Kapcsolódó cikkek