Ez gyors volt – holnap máris érkezik több mint félmillió kínai vakcina hazánkba

Megosztás

És ez még csak a kezdet, összesen ötmillió adagot kötött le a kétes megítélésű kínai oltóanyagból a magyar kormány. Az oltás előtt az ígéretek szerint szigorúan bevizsgálják.

275 ezer ember beoltására elegendő Sinopharm-vakcina érkezik kedden Kínából, derült ki egy Szijjártó Péter Facebookjára feltöltött videóból, amiben Menczer Tamás államtitkár búcsúztatta a Pekingbe induló repülőgépet. Azt mondta, oltani csak azután kezdenek vele, hogy megvizsgálták a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei.

A vakcina január 29-én kapott engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI), aznap, hogy a kormány lazította a feltételeket. A módosított rendelet értelmében olyan készítmény is használható itthon, amit legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – országban engedélyeztek. 

A Sinopharm oltóanyagát EU-s ország ugyan nem engedélyezte egyelőre, Szerbia viszont igen, márpedig ők tagjelöltek. A másik feltétel, hogy a vakcinát világszerte megkapta legalább egymillió ember.

Ki vállalja be? Vagy mehetünk a sor végére újra és újra?

A kormány összesen 2,5 millió ember beoltására elegendő Sinopharm-vakcinát foglalt le. 

A gyártó szerint az oltóanyag közel 80 százalékos hatékonyságú, de a klinikai teszt harmadik fázisának részletes eredményeit még nem tették közzé.

444.hu

Kapcsolódó cikkek