„Remélem, nincs túl későn” – a Nemzetközi Sajtóintézet is aggódik a Klubrádió lekapcsolása miatt

Megosztás

A Klubrádió lekapcsolása miatt készített rövid interjút az évtizedek óta a sajtószabadságért küzdő nemzetközi szervezet, a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) igazgató-helyettesével a Népszavaírja a HVG. Scott Griffen elmondta, hogy remélték, hogy a bíróság majd a Klubrádió javára dönt, de nem így történt. Ugyanakkor nem adják fel.

“Több más szervezettel együtt felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az illetékes magyar hatóságokkal annak érdekében, hogy a rádió tovább sugározhasson. Örülünk, hogy a Bizottság vizsgálatot helyezett kilátásba. De nem tudjuk megjósolni, hogy mi fog történni. Remélem, nincs túl késő. Mi mást mondhatnék, ez egy újabb csapás a sajtószabadságra. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ilyesmi előfordulhat az Európai Unióban” – mondta az illetékes a napilapnak.

Az interjúban szóba kerül Magyarország jogállamisági helyzetéről készült EU-s jelentés, amely Griffin szerint “egy rendkívül elkésett próbálkozás a problémák feltárására, de több a semminél”. Hangsúlyozta: a jelentésben foglaltakról tíz éve tudnak. “Szemtanúi voltunk, ahogyan a helyzet egyre romlott. De most megszületett a jogállamisági jelentés, és az a kérdés, hogy mit kezd vele az Európai Bizottság. Senkit sem lepett meg a tartalma. Mindenki tudja, hogy a média sokszínűsége megszűnőben van Magyarországon” – mondta. Az igazgatóhelyettes szerint látják azt is, hogy bizonyos országokban másolják “Orbán taktikáját”, így ez “már nem csak Magyarországról szól”.

Forrás: HVG/Népszava

Kapcsolódó cikkek