Borsod Meteo: Fokozatos enyhülés várható a hét közepétől

Megosztás

Megérkezett hazánk térségébe a Szibériai eredetű fagyos levegő, ráadásul csütörtökön az ország túlnyomó részén havazott is. Elsősorban Borsod megyében több helyütt 8-10 de a magasabb hegyvidéki területeken 15-20 cm-t meghaladó hó hullott.

A szombatra virradó reggelünk meglehetősen hideg volt abszolút szezonrekordot állítottunk be: Zabaron -25.8 fokot regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat. Viszont a Bükk-fennsík töbör medrében, 755-méteres tengerszint feletti magasságban az ottani mikroklimatikus viszonyoknak köszönhetően -35.5 fokról adott tájékoztatást az ottani online állomás üzemeltetője, Kerékgyártó Róbert.

Azt is hozzáfűzte hogy a 2009-es méréseik kezdete óta ennyire hideg soha nem volt még a töbörben.

És akkor nézzük is a péntek estig várható részletes előrejelzést:

Hétfő-kedd: Ezen a két napon még a reggeleink meglehetősen hidegnek igérkeznek ezt annak is köszönhetjük tulajdonképpen hogy szinte derült, gyengén felhős égboltban lesz részünk. Az erőteljes kisugárzás és a hófödte tájak biztosítják azt hogy ezeken a tájakon -15 fok alá csökkenjen a hőmérséklet! Másutt is jellemzően -3 és -10 fok között lesz a minimumérték!


Szerda: Ekkor nyugat felől egy melegfront érkezik térségünkbe fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé tarkítja az időjárásunkat csapadétevékenység! Kezdeti intervallumban egyértelműen havazás várható, majd ahogy kezdetét veszi az enyhülés egyre inkább havas esőre, esőre készülhetünk, sőt ónos eső is várható! A hajnali 0 -11 fokot követően délután 0 és +10 fokot mérhetünk! Csütörtökön és pénteken igen éles hőmérsékleti kontraszt alakul ki hazánk északkeleti és délnyugati része között, míg délnyugaton kora tavaszias tartományban addig északkeleten csupán fagypont közelében alakulnak a maximumok!

A hőmérsékleti kontrasztviszonyok kiegyenlítődésére szombattól kerül sor ekkor már 5 és 12 vasárnap pedig 8 és 14 fok közötti hőmérsékletek prognosztizálhatóak.

A részletes prognózist a Borsod Meteo, azaz Bakota Zsolt és Pap Áron készítette. Térképek forrása: Országos Meteorológiai Szolgálat. A Bükk-fennsík töbrének adatait Kerékgyártó Robinak az ott készült fotókat Horváth Csongornak köszönhetjük.

Kapcsolódó cikkek