Ezen a négy helyen oltanak már az orosz vakcinával Budapesten

Megosztás

Csütörtökön kétféle oltóanyag érkezett Magyarországra: a Modernából 21 600, az AstraZenecából 40 600 adag került a Hungaropharma Zrt. raktáraiba. Mivel mindkét vakcinából két adag beadása szükséges a védettséghez, így a beoltható emberek száma az előbb említetteknek éppen a fele – tudhattuk meg az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatójából.

Az orosz Szputnyik vakcinával való oltás is elkezdődik, erre Budapesten négy oltópontot jelöltek ki: a Dél-pesti Centrumkórházat, a Honvédkórházat, a Szent Imre Kórházat és a Szent János Kórházat.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy sajnos ismét emelkedik a járványgörbe, megállt a második hullám lefelé tartó ága és újfent rossz irányba mennek a számok. Mint mondta, ennek okát egyelőre pontosan nem tudják, de elképzelhető, hogy a koronavírus új mutációi okozzák ezt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan vizsgálja a mutáns vírustörzseket. Bár az afrikai és a brazil mutációt még nem mutatták ki Magyarországon, Müller szerint a brit változatoknak „adott a közösségi terjedése”.

Kapcsolódó cikkek