Brüsszel is kiakadt az utolsó magyar ellenzéki rádió elhallgattatása miatt – az államtitkár szerint az eset éppen a jogállamiságot bizonyítja

Megosztás

Eleve probléma, ha már bizonygatni kell hazánk jogállamiságát, az pedig még nagyobb, ha az államtitkár szerint van jogállam, az Európai Bizottság szerint viszont egyre távolodunk tőle. A rádiós média szinte teljes egészében már a kormány kezében van. Ki lesz a következő áldozat médiafronton?

Az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményez az ellenzéki rádió ügyében.

“A Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmainkat” – jelentette ki Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán a testület sajtótájékoztatóján, erről a Hvg.hu számolt be.

“A uniós államok jogállamisági helyzetét elemző tavalyi jelentésünkben már fejeztünk ki ezzel összefüggő aggályokat” – tette hozzá a szóvivő. Azt is mondta, hogy

a bizottság már kapcsolatba lépett az illetékes magyar hatóságokkal, hogy garantálják, a rádiócsatorna továbbra is legálisan folytathassa tevékenységét.

Wigand szerint a bizottság megvizsgálja, hogy a Klubrádióval kapcsolatos bírósági döntés mennyire van összhangban az uniós joggal, illetve a döntéshozatal során betartottak-e a vonatkozó uniós jogszabályokat. “Az európai demokrácia egyik alapja a médiaszabadság és a pluralizmus. Nem fogunk késlekedni, hogy megtegyünk a megfelelő lépéseket, amennyiben ez lehetséges és szükséges lesz” – hangsúlyozta a szóvivő.

A döntéssel szembeni nemtetszését Dunja Mijatovic, az Európa Tanács ember jogi biztosa is kifejezte keddi Twitter-üzenetében.

A Fővárosi Törvényszék ítélete kedden megerősítette, hogy a Klubrádió által használt frekvenciára szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a médiatanács – írta az MTI. A Klubrádió hét évre szóló hatósági szerződése a Budapest 92,9 MHz használatára 2014. február 14-étől 2021. február 14-éig tart. A médiatanács a rádió megújítási kérelmét a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően 2020 szeptemberében elutasította.

Ahogy a Klubrádió frekvenciátlanításának egyre nagyobb nemzetközi politikai visszhangja lett, csak idő kérdése volt, hogy a kormány nemzetközi kommunikációért felelős szóvivője, Kovács Zoltán mikor osztja meg nézeteit az ügyről. Nem kell tovább várni, a szóvivő ugyanis angol nyelvű blogján megírta, hogy a Klubrádió nem egyszer, nem kétszer, hanem hatszor is megszegte a szabályozásokat, ezért vette el a bíróság a frekvenciáját. 

Azt hiszem, egyesek ezt hívják jogállamiságnak” – írja Kovács, aki szerint sokan politikai motivációt akarnak az eset mögé látni, de a magyar kormány nem is akar és nem is tud beleszólni a médiahatóság és egy privát médiavállalkozás jogvitájába. 

Amint a Hvg.hu megjegyzi, Kovács az angol nyelvű sajtót tájékoztató bejegyzésében arra nem tér ki, hogy a Médiatanácsnak, az Orbán-kormány által létrehozott szervezetnek, amely szeptemberben jelentette, hogy ismételt jogsértések miatt nem újítja meg a Klubrádió frekvenciaengedélyét, csak fideszes tagjai vannak.

Arató András, a Klubrádió tulajdonosa kedden tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jogsértés, amire hivatkozva a Médiatanács nem hosszabbította meg a rádió frekvenciáját, a gyakorlatban annyit jelentett, hogy két alkalommal késve adták le a jelentést a belső tartalmaikról. Szerinte ez olyan időszakban történt, amikor a törvény nem szabott határidőt arra vonatkozóan, hogy mikor kell ezt leadni. Arató abszurdnak nevezte, hogy „két ilyen késedelem ürügye lehet annak, hogy százezreket megfosztanak a rádióhallgatási lehetőségüktől”.

Kapcsolódó cikkek