Olimpiára készülő sportolóink úgy mentek edzőtáborozni az egyik legsúlyosabban fertőzött országba, hogy csak egy oltást kaptak

Megosztás

Az eddigi hírek szerint csak a második vakcina után válik védetté a szervezet. Akkor most hogy is van ez? Kiküldtük hivatalosan a kajakosokat edzőtáborozni a koronavírus-fertőzés által egyik legsúlyosabban érintett országba védettség nélkül? Akkor mi értelme volt soron kívül előrehozni őket a várólistán?

Az olimpiára készülő sportolók úgy repültek el Dél-Afrikába edzőtáborozni, hogy a vakcinából még csak az első dózist kapták meg – írja a Blikk. Mint az köztudott, az oltás csak azután nyújt védelmet, hogy a második adagot is beadják. Az olimpikonokat a Moderna vakcinájának első dózisával oltották be, soron kívül.

A kajak-kenusok most nemcsak elkaphatják, de tovább is adhatják a fertőzést. A Blikknek erről egy névtelen forrás beszélt, aki azt mondta, hiába győzködték a vezetőket, az érveiket félresöpörték.

„A sportolókat az indulásuk előtti kettő-négy napban oltják be először. A négyhetes edzőtáborban nem tudják a második injekciót megkapni, csak hazaérkezésüket követően, az újabb rizikót jelentő utazás után” – mondta a lapnak a szövetséghez közelálló forrás. „Ép ésszel magyarázható indoka nincs a döntésnek a világjárvány kellős közepén, kellő vakcina hiányában. A szövetségben elnyomták tudományos érveinket. Kockáztatják a sportolók egészségét rövid- és hosszú távon, hiszen szövődmények alakulhatnak ki. Kötelező edzőtáborba küldik őket, olyan fenyegetéssel, hogy kimész vagy nem leszel válogatott”.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, egyben a NOB alelnöke, Schmidt Gábor azt mondta a Blikknek, hogy nem érzi túl kockázatosnak az eljárást. „A kiutazás és a hazajövetel negatív teszthez kötött. Az, hogy az edzőtábor előtt nyílt lehetőség az oltásra, csak a Magyar Olimpiai Bizottság munkáján múlt. Az utazást enélkül is megszerveztük. Jelenleg tíz-tizenöt sportoló edz Dél-Afrikában, teljesen elzárva, a legnagyobb elővigyázatossággal. Tudjuk, hogy az első oltás nem ad védettséget nekik, de a jövőre nézve jobb helyzetben vannak, hiszen hazatérésüket követően a másodikat is megkapják” – mondta a lapnak Schmidt.

Kapcsolódó cikkek